ΑΡΚΑΔΙΑ. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλοι συνολικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του νομού Αρκαδίας παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Απο το ΠΑΜΕ Υγείας έγινε παρέμβαση σχετικά με τον εξοπλισμό και τη θωράκιση των Νοσοκομείων, την προσθήκη προσωπικού, κ.α. στην Πελοπόννησο.

"Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, όλοι εμείς κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Γι’ αυτό ας αφήσουν στην άκρη τις προτροπές και προειδοποιήσεις για την ατομική ευθύνη ότι αποτελεί δήθεν το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στην πανδημία. Δεν παραγνωρίζουμε πως η ατομική ευθύνη απαιτείται από όλους και είναι σημαντική όμως τίποτα δεν υποκαθιστά την κρατική ευθύνη.

Την ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων που έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο, συγχώνευση και υποστελέχωση μονάδων υγείας, που αναγκάζει εμάς τους υγειονομικούς να περιθάλπτουμε τους ασθενείς με λιγοστά μέσα στη διάθεσή μας, σε συνθήκες πολύ σοβαρών ελλείψεων σε αναγκαίο προσωπικό και εντατικοποίησης, πολλές φορές με κίνδυνό ακόμη και της δικής μας υγείας.

  • Με νοσηλεύτριες και τραυματιοφορείς σε πολλές κλινικές και ΚΥ να δουλεύουν 6 βάρδιες την εβδομάδα και χωρίς τα προβλεπόμενα ρεπό για να μπορέσουν να ξεκουραστούν επαρκώς.
  • Με γιατρούςνα εκτελούν 7 και πάνω εφημερίες τον μήνα χωρίς τα ανάλογα ρεπό.
  • Με χρωστούμενες άδειες πολλές φορέςαπό το 2018.
  • Με κλινικές να δουλεύουν συστηματικά σε “φυσιολογικές συνθήκες” κάτω από το όριο τουπροσωπικού ασφαλείας.
  • Με τα ΤΕΠ να καλύπτονται για ολόκληρη 24ωρη εφημερία από 1 με 2 αγροτικούς ιατρούς χωρίς ειδίκευση στην πλειοψηφία τους.

Καλούμε για πολλοστή φορά την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση (Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμους) να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά.

Για να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας που έχουν προσβληθεί και θα προσβληθούν από κορονοϊό και θα χρειαστούν νοσηλεία, αλλά και για να περιθάλψουμε όσους αντιμετωπίζουν και διαφορετικά προβλήματα υγείας, διότι οι παθήσεις του κόσμου δεν μπαίνουν σε “καραντίνα”.

Απαιτούμε:

  • Άμεσα να προετοιμαστεί (από την ανακαίνιση του μέχρι την διάθεση εξοπλισμού και προσωπικού) από τώρα το πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, ώστε να είναι διαθέσιμονα νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της παθολογικής κλινικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, που χρησιμοποιείται προς το παρόν ως κλινική νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό, ώστε να εμποδιστεί η διασπορά στο υπόλοιπο νοσοκομείο και να νοσηλεύονται με ασφάλεια τα ύποπτα κρούσματα, μέχρι να ετοιμαστεί το πρωην ψυχιατρικό νοσοκομείο.
  • Να λειτουργήσουν τα 2 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ (από το σύνολο των 6) στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και να υπάρξει άμεση πρόβλεψη για αύξηση του συνολικού αριθμού κλινών στην Εντατική. Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός ώστε να πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων απαιτήσεων κ.λπ). Οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό που θα έχει κίνδυνο διασποράς ούτε με αγροτικούς ιατρούς (ανειδίκευτους στην πλειοψηφία τους) που θα “μείνουν” για λίγους μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας τους.
  • Να γίνουν τώρα έκτακτες προσλήψεις στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας με μόνιμο και όχι επικουρικό προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, για να καλυφθούν τουλάχιστον σε αυτές τις συνθήκες τα εκατοντάδες κενά προσωπικού που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.
  • Να εξασφαλιστούν στους υγειονομικούς, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και στα Κ.Υ με επάρκεια όλα τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου, κατάλληλες στολές μιας χρήσης κ.λπ.) ώστε να μην αρρωστήσουμε και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.
  • Να αναβαθμιστούν τα εργαστήρια του Παναρκαδικού ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται άμεσα διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό και να μην αναμένουμε όπως τώρα δύο και τρία 24ωρα την απάντηση ενός δείγματος.
  • Απαιτείται επαρκής εξοπλισμός και στελέχωση από όλες τις ειδικότητες υγειονομικών και βοηθητικού προσωπικού (ιατρών, νοσηλευτών, οδηγών, ακτινολόγων, τεχνολόγων εργαστηρίων, καθαριστριών κ.α.) ώστε να εξασφαλιστεί ομαλή 24ωρη λειτουργία των 5 Κέντρων Υγείας του Νομού μας. Ακόμη άμεση ενίσχυση με προσλήψεις και εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας Τρίπολης (πρώην ΠΕΔΥ) ΤΟΜΥ ώστε να μπει σε 24ωρη λειτουργία και να αποσυμφορηθεί το Παναρκαδικό Νοσοκομείο.
  • Να ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό οι υπηρεσίες της Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και οι κοινωνικές δομές των Δήμων της Αρκαδίας.
  • Η κυβέρνηση να δεσμεύσει και να εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό τις ιδιωτικές δομές υγείας και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.
  • Διάθεση δωρεάν στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας για να αντιμετωπιστεί η διασπορά αλλά και η αισχροκέρδεια".