Γράφει η Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου*

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε
Στην πρωτοφανή ,πρωτόγνωρη και επώδυνη περίοδο ,λόγω Κορωναϊού, που περνάει ο πλανήτης , η Ελλάδα και εν προκειμένω και ο Δήμος Ευρώτα, χρέος όλων μας είναι η συνεργασία για τον κοινό στόχο.
Από τον θεσμικό ρόλο τις πρωτοβουλίες έχει η δημοτική αρχή και η διαμορφωμένη πλειοψηφία της Παράταξής σας στο δημοτικό συμβούλιο.
Χρέος της αντιπολίτευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής με πρώτο και βασικό στόχο τον περιορισμό της νόσου.
Εξ ίσου σημαντική είναι η συμβολή του δήμου στα όρια της επικράτειάς του, βάση του σχεδίου των μέτρων έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για την δημόσια υγεία , αλλά και της ανακούφισης των συνδημοτών μας.
Είναι αυτονόητο ότι ακολουθούμε και εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες της Πολιτείας και της Επιστημονικής – Ιατρικής κοινότητας.
Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τις μέχρι τώρα ενέργειες σας , όμως απαιτούνται επί πλέον μέτρα άμεσης δράσης για την προστασία και ανακούφιση των συνδημοτών μας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
1. Άμεση απολύμανση όλων των δημοτικών κοινόχρηστων χώρων , όλων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ευρώτα (Πλατείες, Πάρκα, Πεζοδρόμια κλπ), σε εφαρμογή της εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών - αρ.ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874/12.3.2020.
2. Άμεση προμήθεια στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ειδών υγιεινής και τροφίμων στην βάση του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε. Η διανομή στους δικαιούχους να γίνει σε κάθε Τοπική Κοινότητα με την συμβολή των Τοπικών Συμβουλίων , του ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ κλπ.
3. Μέτρα οικονομικής ανακούφισης των συνδημοτών μας που περιλαμβάνουν:
- ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ καθ’ όλη την διάρκεια που η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας του ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.
- ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ έως 31/8/2020 για όλες τις επιχειρήσεις και έκπτωση 20% έως τις 31/12/2020 από τα ισχύοντα για την φετινή περίοδο.
- Για τις οικίες οριζόντια μείωση 10% από την 1/3/2020 έως 31/12/2020, από τα
Ισχύοντα.
Η επιστολή μου δεν έχει την έννοια της κριτικής ,αλλά γίνεται μετά την απόρριψη από την πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής να συζητηθούν προτάσεις που κατέθεσα ως κατεπείγον θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.
Σας καλώ λοιπόν στα πλαίσια της δημοκρατικής συνεννόησης και συναίνεσης να αναλάβετε πρωτοβουλίες και να συζητηθούν οι προτάσεις που κατέθεσα εκ μέρους της Παράταξής μας ‘’Συμμαχία Πολιτών Ευρώτα’’ ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. Η συζήτηση και η λήψη απόφασης μπορεί να ληφθεί στα αρμόδια όργανα με την προβλεπόμενη εκ περιφοράς διαδικασία.
Αναμένουμε πλέον τις δικές σας ενέργειες , γιατί είμαστε βέβαιοι ότι και εσείς αναγνωρίζετε ότι οι προτάσεις μας συμβάλουν στον κοινό μας στόχο.
Είναι η ώρα των κοινών δράσεων, γιατί σ’ αυτό τον πόλεμο δεν περισσεύει κανείς και είμαστε ΜΑΖΙ με θετική παρουσία όπου χρειαστεί.
Θερμές ευχαριστίες στους υπαλλήλους του Δήμου Ευρώτα για την δράση τους σε δύσκολες συνθήκες , ιδιαίτερα στους υπαλλήλους των ανταποδοτικών υπηρεσιών του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’, κυρίως όμως της καθαριότητας , λόγω της επικίνδυνης φύσης της εργασίας τους.


* Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ευρώτα, Μέλος Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ευρώτα