ΠΑΤΡΑ. Ο Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ πατρών παρεμβαίνει προκειμένου να διευκρινίσει και να αποκαταστήσει τα πράγματα γύρω από όσα αφορούν τα μέλη του.

«Mε αφορμή τη δημοσίευση συνέντευξης στο βιομηχανικό περιοδικό «Plant» (τεύχος Φεβρουαρίου) του κ. Αθανάσιου Ψαθά, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ στο πλαίσιο μάλιστα μιας συνολικότερης πρωτοβουλίας ανάδειξης προτάσεων /προβληματισμών για τη βελτίωση των υποδομών/υπηρεσιών στις υφιστάμενες Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας η οποία ξεκίνησε μόλις πριν 5 χρόνια με πρωτοβουλία του νεοσυσταθέντος τότε Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), ιδρυτικό Μέλος του οποίου είναι ο Σύνδεσμός μας, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια στα παρακάτω σημεία που άμεσα μας θίγουν και μας αφορούν.
Πρώτον: Σε ότι αφορά την αίτηση της ΒΙΠΕ Πάτρας για τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας της με βάση το νόμο 4605/2019 και η οποία θα εξεταστεί σύντομα από την ειδική επιτροπή που συστάθηκε στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας δεν υποβλήθηκε ασφαλώς «από μια μειοψηφία εγκατεστημένων επιχειρήσεων που ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι «κακοπληρωτές- free riders» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ψαθάς, αλλά αντίθετα από μια ευρύτατη πλειοψηφία της τάξης άνω του 60% των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην ΒΙΠΕ, οι οποίες είναι κατεξοχήν υγιείς εταιρείες. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί, ότι η ΒΙΠΕ Πάτρας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανταπόκρισης στις χρεώσεις υπηρεσιών του διαχειριστή ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ και είναι κατά γενική ομολογία ανάμεσα στις καλύτερα οργανωμένες ΒΙΠΕ της χώρας. Το γεγονός ότι άσκησε το νόμιμο δικαίωμά της να εμπλακεί περισσότερο σε θέματα καθημερινής λειτουργίας – διαχείρισης, όταν μάλιστα οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις της είναι σχεδόν καθ΄ολοκληρία ιδιοκτήτες των οικοπέδων της, δεν θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να «ενοχλεί» όπως φαίνεται την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ, αλλά να την προβληματίζει δημιουργικά στο πλαίσιο μιας νέας εταιρικής σχέσης προς όφελος και των δυο πλευρών που είναι η ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της ΒΙΠΕ Πάτρας.
Δεύτερον: Σε ότι αφορά την αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), του οποίου σήμερα ο Πρόεδρός μας είναι και Πρόεδρός του, σύμφωνα με την οποία «συμμετέχουν στον ΠΑΣΕΒΙΠΕ και έχουν λόγο πολλές εταιρείες που συγκαταλέγονται μεταξύ των στρατηγικών κακοπληρωτών της ΕΤΒΑ, ενώ η ίδια συνεργάζεται με τους πραγματικούς τοπικούς Συνδέσμους των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στις ΒΙ.ΠΕ. του δικτύου της» να διευκρινίσουμε ότι : Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ είναι δευτεροβάθμιος Σύνδεσμος με μέλη 19 τοπικούς Συνδέσμους των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στις ΒΙ.ΠΕ. και ο μοναδικός στην Ελλάδα με τόσο ευρεία εκπροσώπηση. Το γεγονός λοιπόν ότι κάποιες εγκατεστημένες επιχειρήσεις έχουν οφειλές προς την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ ουδεμία σχέση έχει με την αντιπροσωπευτικότητα του Συνδέσμου.
Τρίτον: Σχετικά με το συνολικότερο πρόβλημα των οφειλών εγκατεστημένων επιχειρήσεων προς την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ, στο οποίο επιμένει ιδιαίτερα από την πλευρά του ο κ. Ψαθάς , ασφαλώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οφειλές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι χρεώσεις και τα εφαρμοζόμενα μοντέλα τους είναι δίκαια. Αντίθετα θεωρούμε ότι τα προβλήματα που προκαλούν οι εφαρμοζόμενες χρεώσεις έχουν καθολικά και αθροιστικά αποτελέσματα γι΄ αυτό και καλούμε εκ νέου την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου των χρεώσεων, πολύ δε περισσότερο επειδή η ίδια συνδέει άμεσα την εξυπηρέτηση των όποιων οφειλών με την υλοποίηση έργων και υποδομών στις ΒΙΠΕ.
Εμείς απεναντίας πιστεύουμε ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ βλέπει αυστηρά το θέμα με τη λογιστική λογική της συνεχούς αύξησης του περιθωρίου κέρδους της, κατοχυρωμένη πίσω από ένα καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισής μας, χωρίς δυνατότητα ύπαρξης ανταγωνιστικών προσφορών από άλλους παρόχους υπηρεσιών διαχείρισης. Αυτήν την νομοθετικά διαμορφωμένη στρέβλωση υπέρ της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ έχουμε καταγγείλει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά & Εθνικά Όργανα και αναμένουμε τα πορίσματά τους.
Θεωρούμε ότι μετά από τη δεκαετή κρίση κατά την οποία τόσο η βιομηχανία όσο και η μεταποίηση έδωσαν σκληρή μάχη και σε μεγάλο βαθμό την κέρδισαν, θα πρέπει επιτέλους να γίνουν στρατηγικές κινήσεις βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των ΒΙΠΕ, ώστε να είναι λειτουργικές , ανταγωνιστικές και να προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Επιπλέον τη στιγμή που ξεκινάμε για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών περιοχών οι ήδη υφιστάμενες παραμένουν πάντα ένας σταθερός μοχλός και δομή ανάπτυξης.
Οι Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Πάτρας όπως εκπροσωπούνται, θα προσέλθουν με θετική διάθεση στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τροποποίηση του «Κανονισμού Λειτουργίας της ΒΙΠΕ» γιατί γι αυτές είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας».