«Νίκη ή Θάνατος», η ιαχή της 17ης Μαρτίου από την Τσίμοβα! (video)17-03-2020 21:16   

ΑΡΕΟΠΟΛΗ. Η κήρυξη της Eλληνικής Επανάστασης στη Μάνη, στην ιστορική αυτή περιοχή της Πελοποννήσου, έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου του 1821. Σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες οι πρόκριτοι της περιοχής, που τελούσε υπό προνομιακό καθεστώς, ζήτησαν από τον ηγέτη τους να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα της απελευθέρωσης, κάτι που ήταν σύμφωνο και με τους σχεδιασμούς της Φιλικής Εταιρείας. Έτσι μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας. Οι γραπτές μαρτυρίες δεν αναφέρουν την τέλεση κάποιας τελετής κήρυξης της επανάστασης.

[Δείτε 2 video]

Φέτος εξ αιτίας την πανδημίας ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις. Σήμερα, έγιναν τα στοιχειώδη στην κεντρική πλατεία της Αερόπολης με πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

H σεμνή τελετή στην Αρεόπολη παρουσία λίγων Mανιατών, έγινε τρισάγιο υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κκ.Χρυσόστομο Γ' και κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές μας αρχές (Δήμος Ανατ. Μάνης & Σπάρτης, Α/περιφέρεια Λακωνίας, εκπρόσωπους Στρατού και Σωμάτων ασφαλείας, συλλόγων,...). Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Π.Ανδρεάκος.

Το notospress.gr παρουσιάζει συνέντευξη που παραχώρησε ο εκδότης – δημοσιογράφος Γιώργος Δημακόγιαννης το 2018 στην Αερόπολη.
 

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ