ΣΠΑΡΤΗ. Ο επικεφαλής της Παράταξης «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» Δήμου Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης διατυπώνει σειρά προτάσεων και παρατηρήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία. Προτείνει, προβλέπει, επικροτεί αλλά και δηλώνει παρών.

«Συνδημότες και συνδημότισσες,
Όλοι μας βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση, και πρέπει να επιδείξουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία και πειθαρχία και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
Πρέπει να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, που ανακοινώνονται.
Μετά το πέρας αυτής της πανδημίας πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε και να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε σαν Δήμος, σαν οργανωμένη κοινωνία για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που θα προκύψουν.
Αυτή τη στιγμή ο καθένας ξεχωριστά αλλά κυρίως συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες στιγμές.
Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι είμαστε στη διάθεση του Δήμου αν χρειαστεί να συμβάλλουμε στην επίλυση προβλημάτων, που θα αντιμετωπίσουν οι συνδημότες μας.

Ξεκινώντας από τις υποδομές της Δημόσιας υγείας οφείλουμε να :
Ευχαριστήσουμε το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό των υποδομών αυτών για την προσπάθεια που έκαναν και κάνουν, ώστε όλοι μας να είμαστε υγιείς.

Άμεσα όμως ο Δήμος να πάρει πρωτοβουλία σε συνεννόηση με την διοίκηση του νοσοκομείου και τους συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου για την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού που ίσως απαιτείται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Χρήματα μπορούν να βρεθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου, μειώνοντας τις δαπάνες που προβλέπονται για τις εκδηλώσεις των 2500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών και από τη χρηματοδότηση που δίνεται για την αντιμετώπιση της κατάστασης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις του προσωπικού που απαιτείται, για τις ανάγκες του λειτουργίας του Νοσοκομείου μας.
Ευχαριστούμε τους ιδιώτες γιατρούς που και αυτοί προσφέρουν τα μέγιστα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και πρέπει να έχουμε πολλή καλή συνεργασία με τους αντίστοιχους συλλόγους τους.

Με πρότασή μας προς τον κ. Δήμαρχο ζητήσαμε και εισακουστήκαμε να αναβληθεί η συνεδρίαση που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ για την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης.

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να μπορεί η ΔΕΥΑΣ να παρέχει συνεχώς ποιοτικό νερό.
Βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, προτείνουμε 25% μείωση σ΄όσους πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους προς την επιχείρηση (ΔΕΥΑΣ).

Θετικό το μέτρο που ανακοινώθηκε από τον κ. Δήμαρχο για την μείωση κατά 34% των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα, όμως πρέπει να συμπληρωθεί με μείωση των τελών καθαριότητας, για το διάστημα που τα καταστήματα αυτά θα είναι κλειστά με την προϋπόθεση οι επαγγελματίες αυτοί δεν θα μειώσουν το προσωπικό τους.

Αυτό το μέτρο μείωσης των αντίστοιχων τελών, πρέπει να καλύψει όλους τους επαγγελματίες που πλήττονται από τις έκτακτες συνθήκες.

Οι υπηρεσίες πρόνοιας του Δήμου και το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» σε συνεννόηση με τους Προέδρους των χωριών να οργανώσουν έτσι το πρόγραμμά τους ώστε να μπορέσουν να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης (φάρμακα,τρόφιμα κ.λ.π).

Η υπηρεσία καθαριότητας να προβλέψει και να οργανώσει το προσωπικό της ώστε να καλύψουμε τις τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν ώστε ο Δήμος να παραμείνει καθαρός.

Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε σ΄αυτό και να μην βγάζουμε ογκώδη, κλαδιά κ.λ.π.

Στις υπηρεσίες του Δήμου να βρίσκεται το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για το χειρισμό έκτακτων αναγκών, ώστε να υπάρχει εφεδρεία προσωπικού αλλά και ασφάλεια διότι σε περίπτωση όπου νοσήσει εργαζόμενος, μπαίνουν όλοι καραντίνα. Οι υπόλοιποι όπου δύναται, να εργάζονται από το σπίτι, σε βάρδιες κτλ.

Να χορηγηθούν άμεσα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους.

Εδώ να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας σ΄όλο το προσωπικό του Δήμου και των Νομικών Προσώπων που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι είναι πάντα στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των έκτακτων καταστάσεων.

Σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Λαϊκής Αγοράς να δούμε τρόπους αποσυμφόρησης της λαϊκής ,δημιουργώντας όσο ισχύσουν τα μέτρα και χώρους λαϊκής στις γειτονιές αποφεύγοντας έτσι τον συνωστισμό.

Τα πιο πάνω είναι μερικές σκέψεις-προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα σε συνδυασμό με όλα αυτά που έχουν δρομολογηθεί από την Δημοτική Αρχή και που ανακοινώνονται από το Δήμο, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Χρειάζεται όμως η απαραίτητη ψυχραιμία από όλους μας Δήμαρχο, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους.

Έχουμε την δυνατότητα ξεπερνώντας και αυτή τη δύσκολη κατάσταση να συζητήσουμε για τυχόν λάθη και παραλήψεις που έγιναν στη λήψη μέτρων στις εκδηλώσεις για την ολυμπιακή φλόγα και την ανακήρυξη επίτιμων δημοτών.

Ας ευχηθούμε να μην υπάρξουν συνέπειες με την διάδοση του επικίνδυνου κορωνοϊού.

Τώρα προέχει όλοι μας να τηρήσουμε αυτά που οι αρμόδιοι ανακοινώνουν.
Παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας και ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.»

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr ο κ Δούκας θεωρεί τις προτάσεις εποικοδομητικές που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές της πλειοψηφίας.Ο Δήμος ήδη βρίσκεται σε επαφή με την Εκκλησία για το συνδυασμό και συντονισμό των δυνάμεων και των ενεργειών του Δήμου μας, της Ιεράς Μητροπόλεως και των τοπικών μας κοινοτήτων σχετικά με το «Βοήθεια στο Σπίτι». Στα πλαίσια των ανθρωπίνων, των οικονομικών και των τεχνικών δυνατοτήτων του Δήμου μας θα γίνουν τα περισσότερα.