ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας κάνουν έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην επισκέπτονται νοσοκομεία και ιατρεία όταν δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα (δύσπνοια, υψηλό πυρετό).

Επίσης συστήνεται να μην επισκέπτονται οι πολίτες τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά ιατρεία για προληπτικές εξετάσεις και προβλήματα υγείας που μπορούν να περιμένουν μερικές εβδομάδες. Με τις άσκοπες επισκέψεις σε δομές υγείας, κινδυνεύουν να μεταδώσουν ή να προσβληθούν από κορωνοϊό.

Αναφορικά με τα επείγοντα περιστατικά σκόπιμο είναι να προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού και να συνοδεύονται μόνο από ένα συνοδό εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο.

Ειδικότερα, όταν έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, εμπύρετου, βήχα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επικοινωνούν καταρχήν τηλεφωνικά με τον ιατρό τους. Αν μετά τη σύσταση του ιατρού πρέπει να προσέλθουν σε ιατρείο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουν μάσκα προσώπου.

Για τη συνταγογράφηση προτείνεται να προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία ασθενούς -γιατρού ώστε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής να γίνεται προεργασία της συνταγής και να μειώνεται ο χρόνος παραμονής στα ιατρεία. Συνιστάται η αναγραφή τρίμηνης τουλάχιστον συνταγής.