Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς

ΣΠΑΡΤΗ. Χαριτολογώντας θα πούμε πως θύμα του κορονοϊού έπεσε η γιορτή των Λακώνων Αγίων. Το Σάββατο 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ο Αρχιερατικός εσπερινός που άλλοτε, τα προηγούμενα χρόνια, προσέλκυε πλήθος πιστών. Όλα αυτά μέχρι πέρσι καθώς φέτος λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό στο Ιερό Ναό τα άτομα που προσευχήθηκαν δεν ξεπερνούσαν τα τριάντα, στο σύνολό τους.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, η εικόνα και το θέαμα του ναού ήταν οικτρά . Παρόλα αυτά δεν παρέλειψε σε μία άδεια εκκλησία να απευθύνει έναν γεμάτο από νοήματα λόγο. Αρχικά επαίνεσε όσους παρευρέθηκαν στον εσπερινό και τόνισε ότι δεν πρέπει να κατακρίνουμε αυτούς που δεν ήρθαν.

Ως προς τη Θεία Κοινωνία και για το αν μεταδίδει τον κορονοϊό και κάθε ασθένεια γενικά τόνισε ότι όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία να μην πλησιάσει το Άγιο Ποτήριο, όχι για να μην κολλήσει τον ιό αλλά επειδή έχει αμφιβολίες και δεν είναι έτοιμος πνευματικά να γίνει φορέας του Υιού του Θεού.

Τόνισε ότι οι εκκλησιές θα μείνουνε ανοιχτές για την λατρεία του Θεού γιατί ο Θεός είναι πηγή άντλησης δύναμης και στα δύσκολα έχουμε άλλον έναν λόγο για να προσευχόμαστε σε Αυτόν.

Ας ευχηθούμε οι Λάκωνες Άγιοι να πρεσβεύουν στον παντοδύναμο Θεό και να παρακαλούν την υπεραγία Θεοτόκο έτσι ώστε να ελεήσουν και να λυπηθούν την Οικουμένη σχετικά με τα όσα συμβαίνουν (και) με τον κορονοϊό.

* Μαθηματικός