Γράφει ο Κλειγένης

Κι όμως έγινε κι αυτό στον τόπο όπου «ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα»: Η Σπάρτη κατάφερε να γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν, έθλιψε και ανησύχησε βαθιά την ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία.
Μέσα στην πανδημία του «κορονοϊού», που έχει βάλει σε πρωτοφανή δοκιμασία όλον τον πλανήτη και στοιχίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές, την ώρα που τα πάντα κλείνουν και περιστέλλονται και αυστηρότατα μέτρα λαμβάνονται προς κάθε κατεύθυνση για να περιορισθεί η διασπορά του ιού, σε μέρες που άλλοι δήμοι παίρνουν πρωτοβουλίες, επικαιροποιούν και κλιμακώνουν τα μέτρα πρόληψης για τη μετάδοση του ιού … στη Σπάρτη διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε δημόσια χολυγουντιανή φιέστα υποδοχής της ολυμπιακής φλόγας, στην οποία - μάλιστα - προσήλθαν αυθορμήτως κι επιπολαίως εκατοντάδες Σπαρτιάτες (!!!) για να δουν από κοντά και να φωτογραφίσουν έναν ηθοποιό του Χόλυγουντ, αποθεώνοντάς τον με «αμερικανιές» του τύπου: «ουάου», «ουουουου», «α-ού , α-ού»...!

Στη Σπάρτη, στις 13 Μαρτίου 2020, ζυγίστηκε η υπευθυνότητα απέναντι στην δοκιμαζόμενη κοινωνία , μαζί με τη λογική. Το αποτέλεσμα της ζύγισης το εκφράζει ξεκάθαρα η επείγουσα απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής , ελάχιστο χρόνο μετά, να ματαιώσει το υπόλοιπο πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η απόφαση λήφθηκε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με βαθιά αίσθηση ευθύνης, καθώς η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και αυτές τις δύσκολες ώρες επιβάλλεται η λογική στάση από όλες τις πλευρές».

Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι κύριο χαρακτηριστικό των ατόμων που διακρίνονται για την κοινωνική τους ευθύνη είναι η ευαισθητοποίηση απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας.

«Δεν είμαι το αποτέλεσμα των περιστάσεών μου.
Είμαι το αποτέλεσμα των αποφάσεών μου».
Stephen Covey