ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Mε υψηλές τιμές, που ενισχύονται από τις μειωμένες παραγωγές όλων των ποικιλιών φέτος στις περισσότερες περιοχές της καλλιέργειας, συνεχίζεται η σεζόν για το πορτοκάλι.

Η Αργολίδα, με απολογισμό μία μείωση 30%-35% συνολικά στην παραγωγή της, ολοκληρώνει τη σεζόν με τα τελευταία Μέρλιν. Η μείωση αυτή, όμως, αντισταθμίστηκε από τις σημαντικά αυξημένες τιμές και την καλή απορρόφηση από τις αγορές του εξωτερικού, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας ΡΕΑ, Σπύρος Αντωνόπουλος.

Τα Μέρλιν ξεκίνησαν με 25 λεπτά το κιλό (μεικτά) τιμή παραγωγού, για να πέσουν στην πορεία της συγκομιδής στα 20 λεπτά και να σκαρφαλώσουν στη συνέχεια μέχρι τα 34 λεπτά. Τις τελευταίες 20 ημέρες, η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 29-30 λεπτά, όταν πέρσι στα τελειώματα της σεζόν δεν ξεπερνούσε τα 24 λεπτά, ενώ είχε «ανοίξει» στα 18 λεπτά το κιλό.

Κατά 30% υπολογίζεται μειωμένη η παραγωγή των Μέρλιν και στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, όπου η συγκομιδή της ποικιλίας ολοκληρώνεται στα 25 λεπτά καθαρά στον παραγωγό και δίνει τη σκυτάλη στα Lane Late, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει, με τους παραγωγούς να απολαμβάνουν 30 λεπτά καθαρά.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της μείωσης στα τελευταία, της τάξης του 40%, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιος Σαρρής, με αποτέλεσμα φέτος να αναμένεται να τελειώσει πολύ νωρίτερα από τα τέλη Απριλίου που θα μπορούσε να φτάσει, υπό κανονικές συνθήκες. Στην περιοχή ξεκίνησαν κάποιες περιορισμένες δοκιμαστικές κοπές των Βαλέντσια, ποικιλία-ναυαρχίδα για τον νομό.

Ο κ. Σαρρής υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να μη γίνει βεβιασμένα η κοπή και η διακίνηση, χωρίς το προϊόν να πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή και στα όψιμα είναι μειωμένη, όπως δείχνει η τελευταία εικόνα, κατά 20%.

Στα 22-23 λεπτά καθαρά στον παραγωγό διαμορφώνεται αυτές τις μέρες η τιμή των Βαλέντσια στην Αιτωλοακαρνανία, όπου ήδη κόβονται και απορροφώνται άμεσα από την αγορά, με μειωμένες ωστόσο αποδόσεις κατά 30%-40%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυσίχη Παραχελωίτιδος, Παναγιώτη Αλετρά.

Στην περιοχή ολοκληρώθηκε η κοπή των Lane Late τα οποία, ξεκινώντας από τα 25 λεπτά, έφτασαν μέχρι τα 32 λεπτά για τον παραγωγό, με μειωμένες τις αποδόσεις των δέντρων που βρίσκονται σε ηλικία πλήρους παραγωγής, της τάξης των 3-4 τόνων το στρέμμα, έναντι 5 τόνωνκανονικά.