ΣΠΑΡΤΗ. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Σπάρτης παρεμβαίνει με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ως επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην πόλη της Σπάρτης έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή και με διάφορους τρόπους την αλληλεγγύη μας και την θέση μας απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα. Προσπαθούμε όλο αυτό το διάστημα να αναδείξουμε τους πραγματικούς υπαίτιους αυτής της κατάστασης, να θείξουμε τη ρίζα του προβλήματος και ταυτόχρονα την έμπρακτη αλληλεγγύη μας. Η φωνή μας μπορεί να σκεπάζεται, να συκοφαντείται και να απομονώνεται, έχει όμως διάρκεια και θα επικρατήσει της κραυγής.
Οι τελευταίες εξελίξεις, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Όσο και αν “ξυνίζει” σε κάποιους, Ιμπεριαλισμός σημαίνει ανεργία, φτώχεια, πόλεμοι, καραβιές προσφύγων και μεταναστών.
Είναι αυτοί που διαλύουν χώρες και ξεριζώνουν λαούς ολόκληρους και μετά εγκλωβίζουν τα θύματά τους σε κάθε είδους «φυλακή». Είναι αυτοί που δίνουν αέρα στα πανιά του Ερντογάν, για να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες κάθε χώρας ως όχημα προκειμένου να προωθεί τα δικά τους συμφέροντα.
Είναι αυτοί που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε θάλασσα νεκρών αφού η λίστα των πνιγμένων αριθμεί 37.000 τα τελευταία 25 χρόνια.
Είναι υπεύθυνοι για τις εκατόμβες των νεκρών μεταναστών και προσφύγων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μικρά παιδιά, για την έκθεσή τους σε όλο και πιο επικίνδυνους δρόμους διαφυγής. Είναι αυτοί που έχουν μετατρέψει τη γειτονιά μας σε μια ευρύτερη πυριτιδαποθήκη ανταγωνισμών και πολεμικών συγκρούσεων, που δυναμώνουν τα ρεύματα της προσφυγιάς και ταυτόχρονα τα εγκλωβίζουν φτιάχνοντας «φράγματα» και «φυλακές», για να προστατεύουν το «κοινό σπίτι» της Ευρώπης.
Από την άλλη ο λαός μας ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει αλληλεγγύη και πανανθρώπινα ιδανικά, να στοχεύει στους πραγματικούς θύτες και όχι στα θύματα. Το αποδεικνύει η αλληλεγγύη που έχουν δώσει απλόχερα οι νησιώτες μας, ο κόσμος της υπόλοιπης χώρας, τα συνδικάτα και μαζικοί φορείς με τα αιτήματα τους όλα αυτά τα χρόνια, η επιτροπή αλληλεγγύης εδώ στην περιοχή μας. Οι κοινοί μας στόχοι,οι ίδιες αγωνίες και όνειρα, τα κοινά δικαιώματα με όλους τους λαούς.
Γι αυτούς τους λόγους δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η αναγκαία φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές και δράσεις, ανοικτές και συγκαλυμμένες, για να μένουν τελικά στο απυρόβλητο οι θύτες αυτής της κατάστασης. Οι αντιδραστικές, ξενοφοβικές φωνές, που επιδιώκουν να στρέψουν τον ελληνικό λαό κατά των θυμάτων, προσφύγων και μεταναστών, γίνονται τελικά ο καλύτερος σύμμαχος αυτών που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα.Η προστασία των συνόρων δε μπορεί να συνοδεύεται με μισανθρωπισμό ή με φωνές που μιλούν για εκτοπισμούς των προσφύγων σε ξερονήσια.
Αυτές τις φωνές και εδώ στο νομό μας πρέπει να έχουν ένα πράγμα κατά νου, πως δεν θα μπορέσουν να βρουν πάτημα πουθενά. Ο κόσμος έχει τη δύναμη, τη θέληση και τον τρόπο να απομονώσει αυτές τις λογικές μίσους, ρατσισμού, φασιστικών αντιλήψεων.
«...Μα το 'χει δείξει η ιστορία, σαν θελήσει ο λαός, και το φίδι το τσακίζει κι όσους κλώσησαν τ' αυγό».
Από την πλευρά μας, με όλες μας τις δυνάμεις, καλούμε τον εργαζόμενο κόσμο και τη νεολαία όλου του νομού, ακόμα και τώρα υπό τις δύσκολες για όλους μας συνθήκες λόγω κορονοιού, να σκεφτεί ολόπλευρα το θέμα, να οργανώσει τον αγώνα του, στρέφοντας τα πυρά στους υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα. Να απομονώσουν τόσο τον αντιδραστικό εθνικισμό, όσο και την καταστολή.
Αντί, λοιπόν, την επίδειξη πυγμής απέναντι τόσο στους εξαθλιωμένους και θαλασσοπνιγμένους πρόσφυγες, όσο και στους νησιώτες, η κυβέρνηση να δείξει τον “τσαμπουκά” της απέναντι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αντί για «μπαλώματα» να παλέψουμε για ουσιαστική λύση του προβλήματος.
Τώρα απαιτείται:
• Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ατελέσφορη και έχει καταστεί ανενεργή.
• Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά
• Άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
• Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με την Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.
• Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές».