ΕΛΛΑΔΑ. Με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών τα μουσεία, κανονικά λειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι. Ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίασης, παραμένει το σημαντικότερο από όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αναφέρουν οι ειδικοί.

Την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των γυμναστηρίων, των κέντρων διασκέδασης, των θεάτρων και των κινηματογράφων ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, αναστέλλεται για ίσο διάστημα η λειτουργία παιδοτόπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου πολιτισμού.Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια και καφετέριες.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικότερο από όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θεωρείται ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες σε δύο με τρεις εβδομάδες θα πόσο απέδωσαν τα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν θα φτάσει η Ελλάδα στο σημείο να πάρει μέτρα αντίστοιχα με εκείνα της Ιταλίας.

Τι ισχύει για τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, με εντολή του ΕΟΔΥ για τις επόμενες 15 ημέρες τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι, ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ισχύουν τα προηγούμενα μέτρα που επέβαλε ο ΕΟΔΥ. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.