ΝΑΥΠΛΙΟ. Μετρά σχεδόν οκτώ χρόνια ζωής, φιλοξενώντας κάθε χρόνο ένα πληθωρικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και για μεγάλους. Απέχοντας μόλις τρία χιλιόμετρα από το κέντρο του Ναυπλίου, το Φουγάρο, το κέντρο τέχνης και εκπαίδευσης, αποτελεί μια πρωτοβουλία – προσφορά της εικαστικού και συλλέκτριας Φλωρίκας Κυριακοπούλου στην τοπική κοινωνία. Εξελίχθηκε σταδιακά σε έναν ισχυρό φάρο πολιτισμού της περιφέρειας, καθώς ενισχύει κάθε χρόνο τις δράσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που φιλοξενεί, αποτελώντας το μοναδικό πνεύμονα σύγχρονης δημιουργίας στην ευρύτερη περιοχή.

Πριν 23 χρόνια, το 1997, όλα φαίνονταν ως ένα άπιαστο όνειρο. Όχι όμως για την Φλωρίκα Κυριακοπούλου, που οραματιζόταν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έναν ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο, ένα Χώρο Τέχνης και Ζωής. Χρειάστηκαν περίπου 15 χρόνια για να μεταμορφώσει το εγκαταλελειμμένο και μισογκρεμισμένο εργοστάσιο κονσερβοποιίας τομάτας «Ανθός», που έχει κηρυχθεί διατηρητέο, σε εντυπωσιακό πολιτιστικό συγκρότημα, με τη βοήθεια του αρχιτεκτονικού γραφείου των Μόρφως Παπανικολάου και Ρένας Σακελλαρίδου. Η ανάπλαση ξεκίνησε το 2002. Ο «Ανθός» μεταμορφώθηκε στο «Φουγάρο» και άνοιξε για το κοινό τον Οκτώβριο του 2012.

Απλώνεται σε πέντε στρέμματα και σε τρία κτιριακά συγκροτήματα. Διαθέτει σήμερα διάφορους χώρους για περιοδικές εκθέσεις, για εκδηλώσεις και δημιουργική απασχόληση, εργαστήρια που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις ανάγκες των παιδιών, παιδική βιβλιοθήκη, τρίγλωσση δανειστική βιβλιοθήκη ενηλίκων με χιλιάδες τίτλους βιβλίων και λευκωμάτων, εστιατόριο και καφέ - bistrot. Όλα αυτά απλώνονται γύρω από μια κεντρική υπαίθρια αυλή, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει συναυλίες, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, μπαζάρ και φεστιβάλ. Και παντού βρίσκονται έργα τέχνης από τη συλλογή, που διαρκώς ανανεώνονται, αποτελώντας οργανικό μέρος του Κέντρου, υπηρετώντας το όραμά του να λειτουργεί ως ένα μεγάλο-ενιαίο έργο τέχνης.

Αποστολή αυτού του δραστήριου Κέντρου είναι να υπερασπίζεται και να προωθεί τις ανθρωπιστικές αξίες, την τέχνη και τη δημιουργική ζωή. Στόχος του είναι να αποτελέσει ένα δυναμικό πυρήνα δημιουργικής έκφρασης, χαράς και δραστηριοτήτων. Συνεργάζεται μάλιστα με ένα πλήθος τοπικών φορέων και ιδρυμάτων από την υπόλοιπη χώρα. Στα μελλοντικά σχέδια υπάρχουν ακόμη συνεργασίες με ελληνικά και ξένα ιδρύματα και μουσεία.

Δείτε εδώ περισσότερα