ΜΑΝΗ. Δεν θα δυσκολευθεί να ανακαλύψει κανείς το Yiayia’s Delights, έναν λογαριασμό γεμάτο με λαχταριστούς, μελωμένους λουκουμάδες οι οποίοι κάνουν θραύση σε κάθε market και γευστική γωνία του Λονδίνου.
Το εγχείρημα έχουν αναλάβει δύο Έλληνες, ο Αργύρης και ο Γιώργος, οι οποίοι βασίστηκαν στην αλάνθαστη συνταγή της γιαγιάς τους, την εκσυγχρόνισαν με ροκ πινελιές και το αποτέλεσμα φαίνεται να τους δικαιώνει

Η ιδέα στο μυαλό τους γεννήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου. Την περίοδο εκείνη ο Γιώργος διατηρούσε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Δημητσάνα, έναν ξενώνα όπου ετοίμαζε ο ίδιος το πρωινό με συνταγές και αγνά υλικά, όπως του είχε μάθει η γιαγιά. Το επιδόρπιο που σέρβιρε ήταν η μία λίγο διαφορετική εκδοχή των γνωστών λουκουμάδων. Βλέποντας την απήχηση και τα θετικά σχόλια των πελατών άρχισε η ιδέα να πλάθεται στο μυαλό τους και η εξέλιξη της να αποτελεί καθημερινή τους συζήτηση.

Ζώντας ο Αργύρης τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο και δουλεύοντας πάνω στο φαγητό μπορούσε να εκτιμήσω την ιδέα για κάτι γλυκό που λείπει και θα είχε απήχηση. Πήραντην απόφαση να το τολμήσουν και έτσι ο Γιώργος άρχισε να γεμίζει τις βαλίτσες του για Λονδίνο.

Όπως λένε ένα από τα πιο όμορφα πράγματα είναι η συνύπαρξη όλων των ανθρώπων που ζουν στο Λονδίνο και αυτό φαίνεται και στη τέχνη που συναντάς καθώς και στο φαγητό. Υπάρχει μια τάση και μια αναγνώριση της ελληνικής γαστρονομίας, παρόλα αυτά τα ελληνικά γλυκά είναι κάτι που δεν έχουν διαφημιστεί παρόλο που υπάρχουν πολλές τοπικές συνταγές. Τα Sweet Puffs είναι κάτι διαφορετικό για τον κόσμο του Λονδίνου αλλά και για όσους ήδη γνωρίζουν τους λουκουμάδες, πειραγμένη συνταγή που διαφέρει από την κλασική εκδοχή των λουκουμάδων. Έτσι ακόμα και η βάση της είναι 100% vegan.

Η γιαγιά Χαρίκλεια. Μια γυναίκα εργαζόμενη αλλά πάντα με αγάπη για τη σπιτική κουζίνα και τη φροντίδα μαγειρεύοντας για τους αγαπημένους της. Η φιλοξενία, η φαντασία, η αισθητική και η αγάπη της σε ό,τι μαγείρευε ήταν καθημερινές εικόνες για τα εγγόνια. Αυτό που ξεχώριζε τις συνταγές της γιαγιάς ήταν η αγάπη της να ευχαριστήσει τους δικούς της και για αυτό ήταν όλες τόσο νόστιμες.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε, θα λέγαμε τις υπέροχες πίτες της με δικό της φύλλο και λαχανικά σε σχήμα κουλουριού. Η μυρωδιά από το φούρνο μπαίνοντας στο σπίτι της είναι ένα πράγμα αξέχαστο…

Οι λουκουμάδες προσφέρονται σε τρεις ή τέσσερις προτάσεις που συνθέτουν με το ανα μήνα και φυσικά φροντίζουν τουλάχιστον η μία εκ των επιλογών να είναι vegan. Ενδιάμεσα έχουνκαι κάποια daily specials όπως η συνταγή για την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, για την οποία εμπνεύστηκαν από το άρωμα της γιαγιάς έφτιαξαν το her scent. Βάση φυσικά τα sweet puffs με φιστίκι Αιγίνης, αποξηραμένα τριαντάφυλλα, λευκή σοκολάτα και ένα σπρέι ροδόνερο.

Επίσης προσφέρουν την custom επιλογή για κάποιον που θέλει να φτιάξει το δικό του συνδυασμό.

Αυτή την περίοδο μετακινούνται αρκετά σε διάφορες αγορές του Λονδίνου οπότε ο καλύτερος τρόπος για να τους βρει κανείς είναι να ακολουθεί τους λογαριασμούς τους σε Instagram ή Facebook όπου ανακοινώνουν και πού είναι.