Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Δημοσκοπήσεις παραγγέλνουν αβέρτα από την Κυβέρνηση αυτές τις ημέρες του έπους του …Έβρου. Τα ερωτήματα που μπαίνουν προς ανίχνευση είναι. ‘’΄Έκανε καλά η Κυβέρνηση που ενίσχυσε την φύλαξη των συνόρων?’’. Τα ευρήματα είναι 95% ΝΑΙ. Ποιος θα πει ΟΧΙ ? Το δημοσκοπικό συμπέρασμα που αναδεικνύεται από τα ΜΜΕ, ακολουθεί. ‘’Ο Λαός είναι με την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη’’….Ορισμένοι μάλιστα του ψιθυρίζουν στο αυτί. Κάνε τώρα εκλογές…

Αυθόρμητο ερώτημα πρώτο. Το υπόλοιπο 5% που απομένει έως το 100% δεν θέλουν την φύλαξη των συνόρων της Χώρας τους? Μήπως θεωρούν ότι δεν γινόταν μέχρι τώρα η φύλαξη αυτή και πρόκειται για πρόσφατη ενέργεια αποκλειστικά της νέας Κυβέρνησης? Ή μήπως αυτό το 5% είναι το ποσοστό σφάλματος της δημοσκοπικής έρευνας, έτσι για …ξεκάρφωμα?

Ερώτημα δεύτερο. Γιατί δεν έγινε μια σχετικά χρήσιμη δημοσκόπηση αμέσως μετά την απόβαση των ΜΑΤ σε Χίο-Μυτιλήνη στην οποία να περιλαμβάνεται το ερώτημα, ‘’εάν έπραξε σωστά η Κυβέρνηση όταν τους έκανε ‘’επίταξη γης για ανέγερση φυλακών προσφύγων’’ και στη συνέχεια τους ξυλοφόρτωσε και από πάνω, για το καλό τους?’’.

Εντάξει, εκλογές δεν φαίνεται άμεσα να έχουμε, τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο. Άλλωστε δεν του τις ζητάει ούτε και ο Τσίπρας. Βρίσκεται και αυτός σε φάση ανασυγκρότησης. Πολιτικής και οργανωτικής. Αντιλαμβάνεται πως πολύ σύντομα και κάτω από το βάρος των περιστάσεων που ακολουθούν, θα χρειαστεί να πάρει ξανά πρωτοβουλίες στα χέρια του. Οφείλει λοιπόν να ετοιμάζεται ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Εάν οι Πολιτικές και το Πρόγραμμα μιας νέας αριστερής διακυβέρνησης είναι εκ των ουκ άνευ, εν τούτοις τα Πρόσωπα των συνεργατών που θα τις υλοποιήσουν, είναι εκείνα που θα καθορίσουν την επιτυχή πορεία του νέου εγχειρήματος. Και θα είναι αυτά ακριβώς που θα σηματοδοτήσουν την νέα διορθωμένη προσέγγιση της υπαρκτής σήμερα εθνικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής νέας πραγματικότητας.

Λίγο πολύ όλοι μας και πρώτος βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας, είμαστε σε θέση να κάνουμε πλέον μία ακριβή αξιολόγηση απολογισμού του διαθέσιμου ανθρώπινου πολιτικού δυναμικού, με αξιοκρατικά κριτήρια εικόνας, δυνατοτήτων και αποτελεσματικότητας. Εμείς δεν θα μπούμε εδώ στον πειρασμό της αποτίμησης, θα κρατήσουμε την άποψή μας για την πάρτη μας, αφού ήδη την έχουμε κοινοποιήσει στο παρελθόν, αρμοδίως. Δεν θα παραλείψουμε όμως να υπερτονίσουμε ότι, παρά τις δυσκολίες και τις εγγενείς αδυναμίες, αυτό το ισχνό ‘’δυναμικό’’ κυβέρνησε για τέσσερα και μισό (4,5) χρόνια αριστοτεχνικά και κυρίως χωρίς κανένα σκάνδαλο.

Αυτό το τελευταίο απορρέει βέβαια απευθείας από το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η Αριστερά. Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδανικά της. Και για αυτό ακριβώς την πολεμάνε. Και εδώ είναι που θεμελιώνεται πραγματικά η άποψη ότι τα πρόσωπα είναι που καθορίζουν και χαρακτηρίζουν τις πολιτικές. Δια χρονικά η εικόνα της Αριστεράς ήτανε τα πρόσωπά της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι με την ίδια 11-άδα, για να συνεννοηθούμε με όρους ποδοσφαιρικούς, μπορεί να ξεκινήσει ένα καινούργιο πρωτάθλημα. Κάτω από τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση. Αυτό γίνεται φανερό καθημερινά, μέσα από τις παρουσίες στα ΜΜΕ. Η αξιολόγηση των παλαιών στελεχών και η οργανωμένη ανάδειξη μιας νέας γενιάς πολιτικών προσώπων είναι έργο αποκλειστικά του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην Πρωθυπουργός πρέπει συστηματικά και άμεσα να δει πολλά νέα πρόσωπα κατ’ ιδίαν. Αρκετά τον έχουν κουράσει εκεί στην Κουμουνδούρου.

Το έργο αυτό είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Η δεξαμενή από τις ‘’ακαδημίες’’ της νέας γενιάς των πολιτών, βρίθει από ταλέντα που περιμένουν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Άλλωστε ιστορικά, επί Α. Παπανδρέου, την σοσιαλιστική συνείδηση υπερασπίζονταν σθεναρά και άξια κάποιοι νεαροί τότε, που τους λέγανε ‘’λοχαγούς’’. Επίσης το μεγάλο λαϊκό χρηματιστήριο των ‘’μεταγραφών’’ είναι ακόμα για λίγο ανοιχτό και πλούσιο, αφού υποστηρίζεται προς το παρών από το ταμείο του 32% του Ελληνικού Λαού.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr