ΣΚΑΛΑ. Ερώτηση κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με «Εγκατάσταση ΧΥΤΥ σε περιοχή NATURA στη Λακωνία»

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου
Αναφέρει ότι με αποφάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην θέση Ξηροκάμπια της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας έχει δρομολογηθεί η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για όλη τη Λακωνία, μέσω προγράμματος σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Η μονάδα αυτή πρόκειται βρίσκεται σε απόσταση 430 μέτρων από την κοίτη του Ευρώτα και εντός της προστατευόμενης περιοχής δικτύου NATURA με κωδικό GR2540003.

Η περιοχή που θα εγκατασταθεί το έργο (θέση "Ξηροκάμπια") είναι υψηλής παραγωγικότητας με αρδευόμενους ελαιώνες και βρίσκεται πάνω από υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα από τον οποίο αρδεύεται και υδρεύεται μεγάλη έκταση του Δήμου Ευρώτα και της ευρύτερης περιοχής μέσα από το σύμπλεγμα πηγών Ευρώτα-Βασιλοπόταμου.

Επί πλέον, η ύπαρξη σπηλαίου σε μικρή απόσταση (1km) από την τοποθεσία, με αξιόλογο διάκοσμο, όπως φαίνεται από την έρευνα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας το 2015, αποδεικνύει την μορφολογία της περιοχής που αποτελείται από Καρστικά Υδατοπερατά πετρώματα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, θέτει στον υπουργό τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιά η λογική της δημιουργίας του ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στην ως άνω περιοχή, δεδομένου ότι βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής NATURA;
  • Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εγκατάσταση και λειτουργία του έργου στην ως άνω τοποθεσία;
  • Τι προτίθεσθε να πράξετε, ώστε να μην πληγεί η αγροτική παραγωγή της περιοχής;