ΕΛΛΑΔΑ. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά αποτυπώνουν την απόσταση που επιλέγουν να κρατούν από τον τοπικό τύπο. Εκτός από την προκλητική εξαίρεσή του τύπου από την κρατική διαφήμιση και το δημόσιο χρήμα τώρ αεξαιρούν τον περιοδικό τύπο της χώρας (220 έντυπα). Άδικο χαρακτηρίζει η ΕΔΙΠΤ τον αποκλεισμό της από τα μέτρα οικονομικής στήριξης με ανακοίνωσή της.

«Η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), η δεύτερη αρχαιότερη δημοσιογραφική-εκδοτική οργάνωση στην Ελλάδα (έτος ιδρύσεως 1939), που εκπροσωπεί 220 έντυπα -εφημερίδες και περιοδικά- με αναγνωστικό κοινό που υπερβαίνει τους 2.000.000 αναγνώστες και πολλούς εργαζομένους
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ,
γιατί σύμφωνα με το άρθρο 88 του σχεδίου νόμου «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», που ψηφίστηκε στη Βουλή την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, προβλέπεται η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων μέσω ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης, με σκοπό μάλιστα την προαγωγή της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ποιότητας στο δημόσιο διάλογο(!) αποκλείοντας παντελώς τις δεκαπενθήμερες και μηνιαίες περιφερειακές εφημερίδες, καθώς και το σύνολο του Περιοδικού Τύπου της χώρας.

Πολλώ δε μάλλον, όταν αυτά τα μέτρα εξαγγέλλονται ως αντιστάθμιση των απωλειών των εκδοτικών επιχειρήσεων από την άδικη επιβολή του 2 % επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο καλείται να πληρώσει το ΣΥΝΟΛΟ των εκδοτικών επιχειρήσεων της χώρας, δηλαδή όλος ο περιφερειακός τύπος αλλά και τα περιοδικά.

Πρόκειται για μία άδικη απόφαση του Υπουργείου, η οποία συνεχίζει την αδικία της προηγούμενης κυβέρνησης αντί να τη διορθώνει, καθώς διαχωρίζει τον Περιφερειακό Τύπο σε προνομιούχους και μη, ενώ αποκλείει παντελώς από κάθε μέσο στήριξης τον Περιοδικό Τύπο και θα αποβεί καταστροφική για πολλές περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, αλλά και αρκετά κλαδικά και επιστημονικά έντυπα, που με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να επιβιώσουν για να στηρίξουν τον τόπο ή τον κλάδο τους.
Ως εκ τούτου, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση διόρθωση της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς και την ένταξη της ΕΔΙΠΤ στον δεύτερο κύκλο θεσμικού διαλόγου που θα έχει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σ. Πέτσας με τις Ενώσεις Τύπου, προκειμένου να προωθηθούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης για το σύνολο του Τύπου της χώρας».