Γράφει ο Νικόλαος Σκαρτάδος*

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες πλέον, ζητούν να αποκτήσουν παιδί με φυσιολογικό τοκετό, έστω και αν η πρώτη τους γέννα πραγματοποιήθηκε με καισαρική.

Λιγότερες είναι οι επιπλοκές από τον φυσιολογικό τοκετό μετά από έναν τοκετό με καισαρική, από το να επιλεγεί και πάλι το…χειρουργείο. Και αυτό λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει ο φυσικός τρόπος με τον οποίο ένα παιδί έρχεται στον κόσμο, και λόγω του ότι ανατρέπονται κατεστημένες αντιλήψεις ετών που αφορούσαν τη «μονοκρατορία» της επαναληπτικής καισαρικής. Οι κατεστημένες αντιλήψεις βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο να υπερκερασθούν, ειδικά αν σκεφθούμε ότι ενώ η μέθοδος VBAC ή «Κολπική Γέννα μετά από Καισαρική» (Vaginal Birth After Cesarean), ήταν συνηθισμένη στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα ελάχιστοι ιατροί «τολμούσαν» να την προτείνουν, αντίληψη η οποία οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι δεν διέθεταν τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να υπερκεράσουν τις απαιτήσεις της μεθόδου.

Δεν είναι πλέον απαραίτητες όλες οι καισαρικές, αλλά πάντως η απόφαση για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική πρέπει να ληφθεί με προσοχή και να εξετασθούν όλες οι απαραίτητες παράμετροι, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το αναμενόμενο. Φυσικά η όλη επιτυχία θα εξαρτηθεί από το βαθμό εμπειρίας του ιατρού, αλλά και τις ειδικές γνώσεις που έχει αποκτήσει στη συγκεκριμένη μέθοδο.


Μεγάλο ρόλο στη δειλή έστω εφαρμογή του φυσιολογικού τοκετού όταν είχε ήδη προηγηθεί καισαρική, έπαιξαν και παίζουν οι ίδιες οι γυναίκες οι οποίες «φλερτάρουν» έντονα με την ιδέα να γεννήσουν φυσιολογικά τα επόμενα -μετά το πρώτο- παιδιά τους, ενώ ανάμεσα στους «επικριτές» της μεθόδου συγκαταλέγονται εκείνοι που μιλούν για ενδεχόμενη ρήξη της μήτρας.

Ενώ το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνεται από 50%-70% στο σύνολο των γεννήσεων, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι περίπου 25% και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών το 15%, προσωπικά εφαρμόζω φυσιολογικό τοκετό στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, σε ποσοστό που αγγίζει το 85%.

Η κατεύθυνση προς τον φυσιολογικό τοκετό, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εμπιστοσύνης που πρέπει να χτίζει ένας ιατρός με τις γυναίκες που θα τον εμπιστευθούν για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους, γνωρίζοντας πως θα πρέπει να παρεμβληθεί ένα χρονικό διάστημα έως ότου το ζευγάρι να αποφασίσει μια επόμενη εγκυμοσύνη. Το διάστημα αυτό είναι περίπου 2 χρόνια, ώστε να έχει επέλθει πλήρης αποκατάσταση της μήτρας, μετά την πρώτη καισαρική.