ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Αυξηµένο ενδιαφέρον για αγορά ποσοτήτων ελαιολάδου εµφανίζει η εγχώρια βιοµηχανία, η οποία συντηρεί επαφές µε παραγωγούς και συνεταιρισµούς, περιοριζόµενη κυρίως σε δειγµατισµούς. Ωστόσο οι εντυπώσεις που αποκοµίζονται από την κατάσταση στην αγορά, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόµενο για ζωηρή κινητικότητα το προσεχές διάστηµα σύµφωνα µε το ρεπορτάζ του agronews.

Οι τιµές στη Νότια Λακωνία κυµαίνονται (7/3/20) ανάµεσα στα 2,45 µε 2,50 ευρώ το κιλό, µε τις υπόλοιπες περιοχές να ακολουθούν µια ασθενικά ανοδική τάση προς τα 2,30 ευρώ.
Με τιµές κατά µέσο όρο περί τα 3,20 ευρώ το κιλό διέθεσε στην αγορά 100 τόνους ελαιολάδου ο ΑΣ Θερµασία ∆ήµητρα, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Κωνσταντίνο Μέλλο. Υπενθυµίζεται ότι ο συνεταιρισµός είχε προβεί σε µια πρωτοβουλιακή ιδιωτική αποθεµατοποίηση στις αρχές περίπου της περιόδου, έχοντας τώρα στην άκρη κοντά στους 100 τόνους ελαιολάδου ΠΟΠ Κρανιδίου, ποσότητα που ετοιµάζεται να τυποποιήσει και να εξάγει προσεχώς.

Την ίδια στιγµή, ολοκληρώθηκε προ ολίγων ηµερών η τέταρτη δηµοπρασία αποθεµατοποίησης που ενέκρινε η Κοµισιόν τον περασµένο Νοέµβριο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ξεκουνήσει την αγορά στο µεταξύ, µε τη µέση τιµή στην Ισπανία να µην έχει υπερβεί τα 2,15 ευρώ. Ανησυχίες µάλιστα προκαλεί η επιστροφή έπειτα από 180 µέρες των αποθηκευµένων ποσοτήτων στην αγορά.

Στην Ιταλία, η τιµή για τα έξτρα παρθένα έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 1,20 ευρώ το κιλό από το ξεκίνηµα της εµπορικής περιόδου, χωρίς να δείχνει η αγορά πως έχει δυνάµεις για µικρή έστω ανάκαµψη. Ωστόσο, θετικά κρίνεται ότι ποσότητες έξτρα παρθένων απορροφούνται µε καλύτερη ροή.