ΙΤΑΛΙΑ. Νέες ποινικές κυρώσεις σε όσους ψευδώς παράγουν, μεταποιούν, συσκευάζουν, πωλούν ή κερδοφορούν από προϊόντα υπό το σήμα «made in Italy» φέρνει η ιταλική κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς έγκριση στην ιταλική βουλή στις αρχές Μαρτίου.

Ένα από τα βασικότερα προϊόντα που μπήκε στο επίκεντρο των συντακτών του, είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για το οποίο ιταλικές οργανώσεις παραγωγών διαμαρτύρονται επί σειρά ετών καταγγέλλοντας την εμπορία ελαιολάδων διαφορετικής προέλευσης, από χώρες όπως η Τυνησία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ως ιταλικά αλλά και την ανάμειξη του εμβληματικού προϊόντος της χώρας με εκείνα διαφορετικής προέλευσης.

Η τριγωνική διαδικασία μέσω της οποίας γίνεται η απάτη στο ελαιόλαδο, συνίσταται σε εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου, παραγωγής ψευδών πιστοποιητικών και συσκευασίας των ελαιολάδων ως 100% ιταλικά. Με την ισχύουσα νομοθεσία η απάτη μπορεί να διωχθεί μόνο όταν το τελικό προϊόν φτάσει στην αγορά, ωστόσο, η νέα πρόταση επιτρέπει τη δίωξη τέτοιων φαινομένων σε οποιαδήποτε στιγμή της διαδικασίας παραγωγής. «Είναι σημαντικό βήμα» σχολιάζουν Ιταλοί αγρότες, αλλά η μάχη ενάντια σε όσους εγκληματούν στην αγροτική βιομηχανία δεν τελειώνει εύκολα, επισημαίνουν.

«Το οργανωμένο έγκλημα στη γεωργία συνίσταται σε κλοπή μέσων παραγωγής και ζώων, σε εκβιασμό ή ακόμη και χειραγώγηση της επιλογής των εργαζομένων να εγγραφούν στον τομέα, στις μεταφορές ή τις υπηρεσίες φύλαξης προς μίσθωση, σε καταστροφές των αγρών και επιθέσεις, τοκογλυφία, παράνομες σφαγές και απάτες κατά της ΕΕ» αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης Coldiretti.

Η απάτη γύρω από το made in Italy κοστίζει κάθε χρόνο 100 δις ευρώ στην Ιταλία, κάτι που πρέπει να συγκριθεί με τα 42 δις των πραγματικών ιταλικών εξαγωγών, «μία κλοπή ταυτότητας που πλήττει τους παραγωγούς, υποτιμά την υγεία των καταναλωτών και υποβαθμίζει τη φήμη της χώρας», επισημαίνει η Ιταλίδα υπουργός Τερέζα Μπελανόβα, υποστηρίζοντας ότι οι νομοθετικές αλλαγές είναι προς την κατεύθυνση προστασίας της ιταλικής ταυτότητας των προϊόντων, των γεωγραφικών ενδείξεων και των καταναλωτών.