ΣΠΑΡΤΗ. Μεμονωμένοι θα είναι οι Λάκωνες εκδρομείς που φέρεται ότι επιστρέφουν από ταξίδι στους Αγίους Τόπους το Σάββατο 7/3/2020 μέσω του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Προέρχονται από περιοχή της Σπάρτης και είναι μάλλον 7. Δεν πρόκειται για Ενοριακή Εκδρομή και αυτό καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό τους. Ταξιδιωτικά γραφεία από την πόλη δεν έχουν τέτοιες εκδρομές.
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα εξέδωσε ανακοίνωση περί κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στα παλαιστινιακά εδάφη, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, για περίοδο 30 ημερών. Απαγόρευσε τη μετακίνηση μεταξύ των παλαιστινιακών πόλεων, την επίσκεψη προσκυνηματικών και τουριστικών τόπων, ενώ διέταξε ακύρωση κρατήσεων σε ξενοδοχεία από ξένους επισκέπτες και τη ματαίωση προγραμματισμένων συνεδρίων και διασκέψεων.
Το προξενείο είναι αυτό που αν υπάρχει θέμα πρέπει να ενημερώσει την Ελληνική Πολιτεία.
Η διαδικασία προβλέπει ότι αν πράγματι υπάρχουν ταξιδιώτες θα πρέπει αρχικά να έχουν ελεγχθεί από την χώρα αναχώρησής τους. Αν εκεί εντοπιστούν κάποιοι με συμπτώματα ή εμπύρετοι κρατούνται εκεί. Το Προξενείο ενημερώνει για την υπόλοιπη αποστολή που θα επιστρέψει και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι αυτός που αναλαμβάνει την διεκπεραίωση.
Το Νοσοκομείο Σπάρτης αφενός δεν έχει καμία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ αφετέρου δεν διαθέτει Εργαστήριο Εξετάσεων ώστε ακόμα και αν υπάρχει θέμα να υποδεχθεί ταξιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει κρούσμα ή υποψία λόγω χωρών προέλευσης οι υγειονομικές αρχές της Λακωνίας θα ενημερωθούν αν κι εφόσον βέβαια οι ταξιδιώτες κατευθύνονται προς τη Λακωνία. Πάντα στην περίπτωση που η πληροφορία επαληθευτεί θα αντιμετωπιστούν στην Αθήνα.

Φωτογραφία αρχείου