ΛΑΚΩΝΙΑ. Τον λόγο πήραν στο βήμα της Βουλής οι δύο Λάκωνες βουλευτές Κρητικός και Αραχωβίτης κατά την συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνετειρισμούς.

Ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός σημείωσε ότι: «Με το νέο νομοσχέδιο διαμορφώνεται το πλαίσιο, το οποίο θα δώσει λύσεις και θα προσφέρει ευκαιρίες στους συνεταιρισμούς να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να εξορθολογίσουν ομαλά τη λειτουργία τους.»

Συγκεκριμένα τόνισε ότι το κράτος δεν ξέρει καλύτερα τα προβλήματα που υπάρχουν μέσα στους συνεταιρισμούς, απ’ ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι καλλιεργητές και συνεταιριζόμενοι και για αυτό δίνει την ευκαιρία να καθορίζουν μόνοι τους οι άμεσα εμπλεκόμενοι όλες τις διαδικασίες για την καλύτερη οργάνωση των συνεταιρισμών, τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους, την αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων και την ανάπτυξη της εξωστρέφειας.

Ανέδειξε δε τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, η εφαρμογή του οποίου δεν είχε θετικά αποτελέσματα για τους συνεταιρισμούς. Συγκεκριμένα ανέφερε για τα έτη 2017 και 2018 την πορεία και την κατάσταση των συνεταιρισμών, καταδεικνύοντας ότι ανάμεσα σε αυτά τα δύο έτη υπήρξε μείωση κατά 50% στη δημιουργία νέων συνεταιρισμών, μείωση κατά 25% στους ενεργούς συνεταιρισμούς, μείωση κατά 24,5% στα ενεργά μέλη των συνεταιρισμών.

Απευθυνόμενος προς την μείζονα αντιπολίτευση τους παρότρυνε να έχουν υπομονή για να δοκιμαστεί στην πράξη η νομοθετική προσπάθεια της Κυβέρνησης και να κριθεί με νούμερα το αποτέλεσμα αυτής.

Για την είσοδο επενδυτών στους συνεταιρισμούς σημείωσε: «Είναι σίγουρο ότι σε μία ανοιχτή παγκοσμιοποιημένη αγορά, τα αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε φέτος και στο ελαιόλαδο, η οποία προμηθεύεται το προϊόν από εκεί που βρίσκει καλύτερη απόδοση, η είσοδος κεφαλαίων δημιουργεί μόνο αισιόδοξο μήνυμα, καθώς θα δοθούν στους συνεταιρισμούς τα απαραίτητα εργαλεία για ποιοτικότερη, αποδοτικότερη και πιο ελκυστική στις αγορές παραγωγή.»

«Νόμος "μπλέντερ" με διατάξεις για τους συνεταιρισμούς και διατάξεις για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες»

Στη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα τη συζήτηση και ψήφιση του Σ/Ν «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», ο Στ. Αραχωβίτης επικεντρώθηκε στο τι πραγματικά είπαν οι δύο φορείς, «οι δύο φορείς που εκφράζουν τους συνεταιρισμούς», όπως υπογράμμισε.

Ο Στ. Αραχωβίτης ανέγνωσε απόσπασμα από τον Πρόεδρο της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Σατολιά, όπου αναφέρεται επιγραμματικά: «Ξέρουμε ότι η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Οι συνεταιρισμοί είναι υπερχρεωμένοι, οι περισσότεροι ή σε προμηθευτές ή σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», συμπληρώνοντας ότι, υπό αυτές τις συνθήκες όπως περιγράφονται από τον Πρόεδρο, υπάρχει σοβαρό ζήτημα γιατί η εισαγωγή επενδυτών γίνεται εντέλει, μετά τη πρώτη Συνέλευση, στη δεύτερη με απαρτία του 1/5 των μελών.

Το σοβαρότερο, όμως ζήτημα θέτει ο κ. Κατσούλης από τη ΣΑΣΟΕΕ, και αυτό είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Συμπερασματικά ο Στ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι «η παρουσία επενδυτή, αν δεν έχει άλλο λόγο ο συνεταιρισμός να ασχοληθεί με αυτό, προκύπτει από την έλλειψη χρηματοδότησης. Δηλαδή, το μόνο πρόβλημα που συζητάει κάποιος είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Σας το λένε ξεκάθαρα οι φορείς που επικαλείστε. Άρα, λοιπόν, ας δούμε την πραγματικότητα και ας μην ψάχνουμε άλλες δικαιολογίες, άλλους τρόπους για να εξυπηρετήσουμε άλλα συμφέροντα τα οποία εισηγούνται την είσοδο κατά 35% στο συνεταιριστικό κεφάλαιο, με δικαίωμα ψήφου στους συνεταιρισμούς».

Ακόμη αναφέρθηκε στη διαφορετική τιμή της συνεταιριστικής μερίδας για τους ιδιώτες επενδυτές, εξηγώντας ότι πρόθεση είναι να ισχύσουν για αυτούς χαμηλότερες τιμές «Αν θέλετε να πείτε ότι μπορεί να πετύχει καλύτερη τιμή, βάλτε του σαν δικλίδα ασφαλείας ότι δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τη συνεταιριστική μερίδα. Γιατί το αφήνετε ανοικτό; Άρα, δεν είναι αυτό.»

Το γεγονός ότι το Υπουργείο έχει δεδομένα μετά το 2016 και τη δυνατότητα να τα παρουσιάσει ενώ προφανώς δεν υπήρχαν προηγούμενα δεδομένα, είναι επειδή όπως είπε ο Σ. Αραχωβίτης «ήρθε ο ν. 4384 να βάλει μια τάξη, να δώσει δεδομένα, να ξέρουμε πλέον για ποιο πράγμα μιλάμε. Άρα, αυτό ήταν το βασικό στοιχείο παρέμβασης του ν. 4384.»

Στη βασική κριτική του ο Στ. Αραχωβίτης ανέφερε: «Εδώ έχετε βάλει πραγματικά «στο μπλέντερ» διατάξεις για τους συνεταιρισμούς και διατάξεις για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες. Το βλέπουμε σε μια σειρά από άρθρα. Στο άρθρο 33 για την περιουσία, δεν είναι μέτοχοι οι συνεταίροι. Είναι άλλες οι αρχές και οι αξίες που διέπουν τους συνεταιρισμούς.

Το βλέπουμε ότι έχετε μπερδέψει τελικά μεγάλους και ισχυρούς συνεταιρισμούς ή μειώνετε τα μέλη. Το βλέπουμε πάλι στις διατάξεις για το ελάχιστο συνεταιριστικό κεφάλαιο. Μια λέτε ότι δεν είστε κρατιστές, την άλλη παρεμβαίνετε σε αυτό. Νομίζω ότι βασικό στοιχείο αυτού του νομοσχεδίου είναι η σύγχυση».

Τέλος, ο Σ. Αραχωβίτης κατέληξε: «Επί της ουσίας, εμείς θα κρατήσουμε τα θετικά, όπως ότι κρατήσατε τον ν. 4384 και ό,τι άλλο θετικό υπάρχει, αλλά επί της αρχής δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό το νομοσχέδιο».