Δείτε τι γίνεται με ελαιόλαδο και βαλέντσια στη Λακωνία!05-03-2020 10:36   

Στάσιµες οι τιµές στο ελαιόλαδο! «Απαράδεκτες» εκπτώσεις στα super market!

ΛΑΚΩΝΙΑ. Για µεγαλύτερες ποσότητες κλείνονται οι συµφωνίες στο ελαιόλαδο το τελευταίο διάστηµα, µε τις τιµές ωστόσο να µην ανακάµπτουν παράλληλα µε τη ζήτηση. Απ’ ό,τι φαίνεται η εγχώρια αγορά παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των ποσοτήτων που διακινούνται, δεδοµένης και της ζηµιάς που έχει σηµειωθεί στην Κρήτη, µε τις εταιρείες τυποποίησης του νησιού να έχουν στραφεί στην Πελοπόννησο για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Η τιµή για τη Νότια Λακωνία βρίσκεται στα 2,50 ευρώ το κιλό, µε την τελευταία πράξη να έχει σηµειωθεί εδώ και 10 περίπου ηµέρες, για µια ποσότητα 190 τόνων, όπως αναφέρει στην Agrenda ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας. Να σηµειωθεί ότι από την ποσότητα αυτή, οι 80 τόνοι κατευθύνθηκαν προς την Κρήτη..!

«Τώρα έχουµε µπλοκάρει, περιµένουµε να δούµε αν θα στείλει βυτία η Ιταλία» συµπληρώνει ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά τις άλλες περιοχές της χώρας, οι τιµές παραγωγού κυµαίνονται µεταξύ των 2,10 και 2,15 ευρώ το κιλό για τον δήµο Ευρώτα, τα 2,20 ευρώ για τη Μεσσηνία και τα 2,50 ευρώ το κιλό για το ΠΟΠ Καλαµάτας.

Την ίδια ώρα σηµάδια ανάκαµψης των τιµών εµφανίζονται στην Ιταλία, που όµως δεν είναι αρκετά ακόµα ώστε να ξεκολλήσουν από τα χαµηλά επίπεδα στα οποία έχει σταθεροποιηθεί το προϊόν κατά τους τελευταίους µήνες. Ο γενικός κανόνας, όπως και στην Ελλάδα, είναι λοιπόν µια σταθεροποίηση σε χαµηλά επίπεδα τιµών, µε τη ζήτηση ωστόσο να έχει αυξηθεί.

Στην Ισπανία αυτό που ανησυχεί την αγορά είναι και η υποχώρηση της κατανάλωσης τυποιποιηµένου προϊόντος, µε εξαίρεση τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία έχουν σηµειώσει αύξηση 8% στην τρέχουσα εµπορική περίοδο. Από την άλλη η κατανάλωση για τα παρθένα έχει ιυποχωρήσει κατά 2,4% ενώ για τις χειρότερες κατηγορίες κατά 28%. Παράλληλα οι εξαγωγές τυποποιηµένου ελαιολάδου προς τις ΗΠΑ έχει σηµειώσει µείωση 60% από τότε που επιβλήθηκαν οι δασµοί.

Εν µέσω κινητοποιήσεων για τις τιµές, οι συνεταιρισµοί ελαιολάδου καταγγέλλουν και σηµαντικές εκπτώσεις στα σούπερ µάρκετ, οι οποίες διαθέτουν το προϊόν σε τιµή κάτω του κόστους. Η µέση τιµή ελαιολάδου έχει ακινητοποιηθεί εδώ και αρκετές ηµέρες πέριξ των 2,14 ευρώ το κιλό.


Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα Βαλέντσια

Συγκρατημένοι είναι αυτό το διάστημα οι παραγωγοί, αλλά και οι έμποροι των Βαλέντσια στη Λακωνία, καθώς η συγκομιδή βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημα. Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία είναι τα πορτοκάλια Μέρλιν και Λάνε.
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο έμπορος και παραγωγός Δημήτρης Μανιατάκος, η φετινή παραγωγή είναι κατά 30% μεγαλύτερη από την περσινή. «Η τιμή με την οποία άρχισαν τα Βαλέντσια είναι από 17 λεπτά έως 20 λεπτά πάνω στο δέντρο, λίγο χαμηλότερη από την τιμή που είχε πέρσι στο ξεκίνημά της, καθώς η εκκίνηση ήταν από τα 20 λεπτά». Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή που έχει διαμορφωθεί επηρεάζεται και από τη συγκομιδή των Μέρλιν, Ναβαλίνας και Lane Late. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, εάν δεν υπάρξει κανένα απρόοπτο, η χρονιά θα εξελιχθεί καλά.

Συγκρατημένες είναι και οι εκτιμήσεις του γεωπόνου-μελετητή Χρύσανθου Κωστάκου, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «πάμε για μία χρονιά που θα είναι μέτρια στην τελική απόδοσή της από ό,τι αντιλαμβάνομαι μέχρι τώρα, αν και είναι αρχή ακόμα. Δεν θα έχουμε καμία έκπληξη, ούτε δυσάρεστη ούτε ευχάριστη», σημειώνει. Πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Μανιατάκος, «μετά τις 20Μαρτίου θα αρχίσουν και οι εξαγωγές των Βαλέντσια».

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ