ΤΡΙΠΟΛΗ. Με θέμα την Κλιματική αλλαγή πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του Κιν.Αλ. Ανάμεσα στους εισηγητές ήταν ο Ηλίας Παναγιωτακάκος με θέμα που αφορούσε στην διαχείριση των υδάτων και των στερεών αποβλήτων.

«Η επικυραρχία μας πρέπει να αρχίσει από τα απλά. Αυτός είναι ο ρόλος του ΠαΣοΚ και του Κιν. Αλ. Χρειάζεται ισχυρός φορέας με αυτόνομο και αυτόφωτο ρόλο μέσα στους πραγματικούς αρμούς της εξουσίας που είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Συνδικάτα. Η κοινωνία έχει δομές και σε αυτές πρέπει να παρέμβουμε» τόνισε με έμφαση.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων αλλά και της προστασίας τους από τους ρυπαντές ενώ σχετικά με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων το χαρακτήρισε ως ένα από τα κρίσιμα προβλήματα.

«Βασικό θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι το νερό (υφαλμύρωση, απώλεια, ρ΄υπανση, μείωση πόρων λόγω κλίματος). Το δεύτερο θέμα είναι η ολοκληρωμένη διαχειριση στερεών και υγρών αποβλήτων. Η ένταση των δικτύων, οι βιολογικοί καθαρισμοί και η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερών αποβλήτων» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη χωροθέτηση των μονάδων διαχείρισης θύμισε ότι όλες οι περιφέρειες έχουν προχωρήσει. «Με τόλμη πρέπει να αποφασίσουμε κι εμείς τι θέλουμε. Η διαδικασία των χωροθετήσεων (στην Πελοπόννησο) είναι σε προσφυγές. Η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ζήτησε κάποτε να αναλάβει η Περιφέρεια την χωροθέτηση και τις μελέτες. Ο κεντρικός προσανατολισμός είναι σωστός. Η χωροθέτηση όμως έχει φθάσει στο απροχώρητο. Οι ανεξέλεγκτες χωματέρες πρέπει να τελειώσουν μια για πάντα σε συνεργασία με την κοινωνία πολιτών».

Ο Ηλίας Παναγιωτακάκος έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Ποιος είναι ο στόχος της συλλογής στερεών αποβλήτων; Δεν είναι χρέος μας η απομείωση των απορριμμάτων; Τα αστικά στερεά απόβλητα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι υγεία, πολιτισμός και χρήμα. Το σκουπίδι είναι περιουσιακό στοιχείο. Με το σχέδιο διαλογή στην πηγή περνάμε στην ανταποδοτική ανακύκλωση και στην κυκλική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν άφησε εκτός και το μοντέλο διατροφής αλλά και την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων που πλέον προκαλεί τεράστιες απώλειες στα αγροτικά εισοδήματα αφού δεν διασφαλίζεται η παραγωγή. «Επέρχεται πλήγμα όχι μόνον στην ποσότητα αλλά και στην ποιοτική απομείωση λόγω φυτοφαρμάκων…» αναφέρει.

Τέλος καλεί τα μέλη του ΠαΣοΚ – ΚινΑλ. να εμπνεύσουν τις νέες γενιές. «Το πολιτικό ισοζύγιο του ΠαΣοΚ είναι θετικό και πρέπει να αναλάβουμε την πολιτική πρωτοβουλία και στο κίνημα για την κλιματική αλλαγή» καταλήγει.