ΣΠΑΡΤΗ. Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον» και η Πνευματική Εστία Σπάρτης σε συνεργασία με τον αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιώργο Αραμπατζή (στην επιλογή των ταινιών) έχει προγραμματίσει σειρά προβολών.

Πέμπτη 05/03

Voir du pays, των Delphine Coulin και Muriel Coulin (2016)

Η ταυτότητα υπό τον αστερισμό του ψυχικού τραύματος είναι το θέμα της ταινίας "Voir du pays" των Ντελφίν Κουλάν και Μυριέλ Κουλάν (2016). Εδώ, δυο νεαρές στρατιωτίνες, επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν και κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παραμονής στην Κύπρο, για να αποσυμπιεστούν ψυχολογικά όπως λέγεται, θα καταδείξουν τι σημαίνει η λήθη για εκείνες και εκείνους που έζησαν από την άλλη μεριά των ρεπορτάζ για τις στρατιωτικές συγκρούσεις.

Τετάρτη 29/04

Amin, του Philippe Faucon (2017)

Ο πόλεμος στην ταινία "Amin" του Φιλίπ Φωκόν (2018) είναι το βουβό φόντο των μεγάλων μεταναστευτικών κυμάτων επί του οποίου κτίζονται ατομικές ψυχολογίες, ταλαντευόμενες ανάμεσα στην έλλειψη και την ανταπόδοση χωρίς καμιά οριστική διέξοδο.

Πέμπτη 21/05

Je ne suis pas un salaud, του Emmanuel Finkiel (2015)

Ο πόλεμος των συνειδήσεων είναι και το θέμα της ταινίας "Je ne suis pas un salaud" του Εμανυέλ Φινκιέλ (2015), πάλι πάνω σ'ένα φόντο μετανάστευσης, ενώ η ταυτότητα εδώ αποβαίνει μια διαβολική μηχανή που καταστρέφει και διαλύει. Ο κύκλος των τεσσάρων ταινιών εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους κατασκευάζεται ο σύγχρονος μηχανισμός της ατομικής πρόσληψης και στα ύφη και τις πρακτικές που τον συνοδεύουν.

Οι προβολές ξεκινούν στις 19:30, ακριβώς. Κάθε ταινία θα προβάλλεται στη συνέχεια μιας σύντομης εισαγωγής (για την παρακολούθηση της οποίας καλό θα ήταν η προσέλευση να γίνεται μισή ώρα νωρίτερα) και, μετά το τέλος της προβολής, θα ακολουθεί μια συζήτηση ανάμεσα στον συντονιστή (Γιώργος Αραμπατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών), τους προσκεκλημένους του και το κοινό.