Με ανοδική τάση άρχισαν τα Βαλέντσια

Στη Λακωνία τα κλαδιά λυγίζουν φέτος από το βάρος26-02-2020 10:36   

EΛΛΑΔΑ. Με τη βασική παραγωγή να αναµένεται τον Μάρτιο, σε ορισµένες περιοχές καλλιεργητές και διακινητές ξεκίνησαν ήδη τη συγκοµιδή των πορτοκαλιών της ποικιλίας Βαλέντσια µε τις πρώτες συµφωνίες για την τιµή παραγωγού να περιστρέφονται γύρω από τα 20 λεπτά το κιλό σε Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία.

Σηµειώνεται πως πέρυσι οι πρώτες πράξεις ξεκίνησαν στα 17 λεπτά στην Αιτωλοακαρνανία, µε αρκετούς να αρχίζουν την εµπορική περίοδο µε αξιώσεις για µια καλύτερη τιµή.

Σε καλά κτήµατα στην περιοχή του Μεσολογγίου σηµειώθηκαν πέρυσι πράξεις ακόµη και στα 25 λεπτά το κιλό, µε τα δεδοµένα της φετινής χρονιάς να µην αποκλείουν το ενδεχόµενο αυτό να επαναληφθεί. Άλλωστε και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Αργολίδα και τη Λακωνία, οι πρώτες πράξεις έγιναν ανάµεσα στα 20 µε 25 λεπτά το κιλό, ενώ σε εξαιρετικές ποιοτικά περιπτώσεις, άγγιξαν και τα 30 λεπτά. Φυσικά είναι ακόµα νωρίς για προσεγγίσεις τιµών σε βασικά παραγωγικά κέντρα σαν αυτό της Θεσπρωτίας, µε τους παραγωγούς να αποφεύγουν να προβούν σε εκτιµήσεις.  

Πάντως, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η ζήτηση αναµένεται να διατηρηθεί φέτος σε υψηλά επίπεδα, ειδικά από την  Ευρώπη, ενώ γενικά το ελληνικό πορτοκάλι, σε όλες τις ποικιλίες του φάνηκε να σηµειώνει µια αξιοσηµείωτη εµπορική κίνηση από άποψη ζήτησης και τιµών τους τελευταίους µήνες τόσο στις εγχώριες όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στη Λακωνία τα κλαδιά λυγίζουν φέτος από το βάρος, µε την όψιµη παραγωγή να αναµένεται πως θα είναι έτοιµη για συγκοµιδή µέσα στον επόµενο µήνα, ωστόσο και εκεί οι πρώτες πρώιµες κοπές αναµένεται  να πουληθούν στα 20 λεπτά. Όπως εξηγούν οι παραγωγοί, ο όγκος σε καµία περίπτωση δεν θα αγγίξει τα επίπεδα που επετεύχθησαν προ διετίας, ωστόσο θα είναι υψηλότερος από τον περσινό. Από άποψη ποιότητας, οι καιρικές συνθήκες µέχρι στιγµής ευνόησαν τις καλλιέργειες µην αφήνοντας περιθώρια για την υποβάθµιση του καρπού.

Αξίζει να σηµειωθεί πάντως πως στην αγορά εκφράζονται επιφυλάξεις αναφορικά µε τη βιασύνη της συγκοµιδής, µε τα επιχειρήµατα να περιστρέφονται γύρω από την περιεκτικότητα σε σάκχαρα που έχει την περίοδο αυτήν ο καρπός.

Κέρδισαν δέκα λεπτά σε µια εβδοµάδα τα πορτοκαλια Μέρλιν

Όπως γράφει το agronews.gr στο επίκεντρο του εµπορικού ενδιαφέροντος για το πορτοκάλι βρίσκονται το διάστηµα αυτό τα Μέρλιν, αφού για τις ναβαλίνες έχει σχεδόν τελειώσει η συγκοµιδή, µε την τιµή στο χωράφι για τα τελευταία κοµµάτια στα 35 λεπτά. Στα Μερλιν η τιµή παραγωγού κέρδισε περίπου 10 λεπτά το κιλό µέσα σε λίγες µέρες, µε το εµπόριο να φαίνεται ότι προσπαθεί να αντιδράσει, αναζητώντας πράξεις και στην πιο όψιµη ποικιλία Lane Late, της οποίας η παραγωγή είναι µεγαλύτερη χρόνο µε το χρόνο, αφού νέες καλλιέργειες γίνονται πλέον παραγωγικές σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα, από τα 25 µε 27 λεπτά που ήταν µέχρι πρόσφατα τα Μέρλιν, οι τελευταίες πράξεις έκλεισαν στα 35 λεπτά. Αντίστοιχα, τα Lane Late κυµαίνονται σε τιµές που ξεκινούν από τα 30 λεπτά και φτάνουν τα 35 λεπτά στο δέντρο.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ