EΛΛΑΔΑ. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ) συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες.
Το ρεπορτάζ του notospress.gr ανέφερε:

Αρχικά στην Κόρινθο και στη συνέχεια στο Γύθειο, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες!

24-02-2020 11:08
ΓΥΘΕΙΟ. To προσφυγικό απ’ ότι φαίνεται είναι η καυτή πατάτα στα χέρια της Κυβέρνησης, που ωστόσο δεν μπορεί να πετάξει σε άλλα χέρια.
Τα νησιά στενάζουν από τις χιλιάδες προσφύγων και λαθρομεταναστών.
Η αποσυμφόρηση των νησιών αργεί λόγω αντιδράσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 10 Διμοιρίες των ΜΑΤ κατευθύνονται στα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να διασφαλίσουν την τάξη και να δώσουν χρόνο στο σχεδιασμό υποδοχής προσφύγων και λαθρομεταναστών στην ηπειρωτική χώρα.
Οι δομές, είτε ανοικτές, είτε κλειστές δεν γίνονται δεκτές από όλες τις τοπικές κοινωνίες της ηπειρωτικής Ελλάδας με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να μεταφέρει αριθμό προσφύγων στα ήδη λειτουργούντα κέντρα όπου δεν υπάρχουν επιπλέον αντιδράσεις. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, που θα πρέπει να ελέγξουν οι αυτοδιοικητικοί κάθε περιοχής, στο Κέντρο Προσφύγων στην Κόρινθο θα λειτουργήσουν δύο ακόμα κτίρια για υποδοχή ατόμων από τα νησιά τα οποία στη συνέχεια θα προωθηθούν στα επιμέρους κέντρα και τις ανοικτές δομές που θα δημιουργηθούν στην Πελοπόννησο.
Στη Λακωνία μπορεί το ΚΕΕΜ να μην δεχθεί πρόσφυγες και λαθρομετανάστες - όπως φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Άμυνας - αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δημιουργία Κέντρου στο Τάγμα Μαγείρων στο Γύθειο όπως επίσης και τη λειτουργία ανοικτών δομών σε ξενοδοχεία που προσφέρονται σε Μαυροβούνι και Βαθύ.
Οι Αρχές γνωρίζοντας καλά ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες τηρούν απόλυτη σιωπή, δηλώνουν άγνοια, έως ότου, μέσα σε χρόνο μικρό διαμορφωθούν και λειτουργήσουν οι χώροι υποδοχής όπου υπό δρακόντεια μέτρα και αιφνιδιαστικά θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες.