«Δεν διαλυθήκαμε μετά την ήττα. Σε μας δεν επήλθε Πασοκοποίηση… δηλαδή η διάλυση. Εδραιωθήκαμε. Ήρθαμε για να μείνουμε»

«Ο Σύριζα απέδωσε έργο και θα φέρει και πάλι τους πολίτες στο προσκήνιο…»

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Αλέξη Χαρίστη, βουλευτή Μεσσηνίας του Σύριζα, στην κομματική εκδήλωση της Ν.Ε. Μεσσήνης. Ο πρώην υπουργός αναφέρεται σε πλείστα θέματα κάνοντας αντιδιαστολή με την Νέα Δημοκρατία και καλεί τόσο τα μέλη του κόμματος όσο και τους πολίτες, που δεν ενεργοποιήθηκαν στις εθνικές εκλογές, να δώσουν το παρόν.
Κάνει λόγο για «κράτος της δεξιάς» για «χείριστο παλαιοκομματισμό», για «εξαπάτηση των πολιτών», για «κατασυκοφάντηση του Σύριζα» με πρωταγωνιστή την ΝΔ.
Αναφέρεται στην ανάγκη για νέο μέτωπο και στροφή προς τα αριστερά, για αναχαίτιση του «κράτους» που αντιπαλεύεται το σχέδιο του Σύριζα, για εξωστρέφεια και για απευθείας επαφή των στελεχών του Σύριζα με την κοινωνία.
Θυμίζει επιγραμματικά σημεία του έργου της Κυβέρνησης Σύριζα και στέκεται στην συνειδητή αποδόμηση κάθε πτυχής αυτού του έργου από την Νέα Δημοκρατία.

Το notospress.gr κατέγραψε όλη τη ομιλία και την παρουσιάζει.

O πρώην υπουργός αναφέρεται στην Προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis και στον Άρειο Πάγο που ορίζει ότι η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων θα γίνει όπως ο νόμος προβλέπει. Εγκαλεί δηλαδή ο Α.Π. την πλειοψηφία της Προανακριτικής επιτροπής και την επαναφέρει στην τάξη γιατί «αυτό που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες ήταν μια πρωτοφανής απόπειρά θεσμικής εκτροπής με παράκαμψη νόμων και δικαίου… Ο εκφοβισμός των μαρτύρων είναι ένα σήμα όχι μόνον για σήμερα αλλά και για το μέλλον… Είναι ένα παράδειγμα για το πως αντιλαμβάνεται η σημερινή Κυβέρνηση το κράτος και τους θεσμούς. Αυτό το ονομάζουν «επιτελικό κράτος» αλλά δεν είναι άλλο από το «κράτος της Δεξιάς» που γνώρισε καλά η ελληνική κοινωνία τις προηγούμενες δεκαετίες…Μιλάμε για όρους παλαιοκομματισμού χειρίστου είδους…» σημειώνει.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας αναφέρει ότι «η ΝΔ προεκλογικά υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες… όπως στο ασφαλιστικό. Εδώ και 3 μήνες μιλούν για αύξηση συντάξεων, μείωση εισφορών, άρση των αδικιών του Νόμου Κατρούγκαλου… Στην ουσία όμως μειώνουν την συνταξιοδοτική δαπάνη. Και στην αναδιανομή της πίτας ενισχύει τις υψηλές συντάξεις … Την επιβάρυνση θα την νιώσουν οι μεσαίες και μικρές συντάξεις. Αυτή η αντίθετη αναδιανομή διατρέχει όλη την πολιτική της ΝΔ Το ίδιο ισχύει στον κατώτατο μισθό. Τώρα ο Μητσοτάκης συγκροτεί επιτροπή να δούν αν υπάρχει περιθώριο αύξησης του κατώτατου μισθού… ενώ το είχε υποσχεθεί προεκλογικά…»
Ακόμα πιο σκληρός είναι όταν αναφέρεται σε θέματα Οικονομικής πολιτικής: «Στην Οικονομία αν υπάρχει μια λέξη που περιγράφει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι η λέξη «εξαπάτηση» των πολιτών. Η διάψευση όλων των προσδοκιών που δημιούργησε προεκλογικά. Μας κατασυκοφάντησαν ως Κυβέρνηση Συριζα…»

Στο προσφυγικό ο πρώην υπουργός αναφέρει ότι «οι τοπικές κοινωνίες είναι ανάστατες… Μια Κυβέρνηση που υποσχόταν ότι σε ένα μήνα θα έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα και σήμερα βρίσκεται σε σύγκρουση με την εκλογική της πελατεία. Το ίδιο συμβαίνει και στα Ελληνοτουρκικά…» Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου έδειξε ότι η Κυβέρνηση Σύριζα κράτησε πατριωτική στάση, που έφερε σε δύσκολη θέση της Τουρκία. «Για τις Πρέπσπες και το μακεδονικό μας συκοφάντησαν χυδαία. Σήμερα για τα ελληντουρκικά δεν λένε λέξη…»

Ο Αλέξης Χαρίτσης απυεθύνεται στο κοινό της εκδήλωσης λέγοντας: «Δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών και να αποκαλύψει το πραγματικό της πρόσωπο» σε όλα τα πεδία.
«Είναι συνειδητή επιλογή να μην συγκρουστεί με την ακροδεξιά…
Είναι συνειδητή επιλογή να στηρίξει ολιγαρχικά συμφέροντα στην οικονομία και την ανάπτυξη..
Συνειδητή επιλογή να καταστρέψει όλο το πλέγμα προστασίας της εργασίας που είχαμε δημιουργήσει…
Συνειδητή επιλογή η κατάργηση του καθεστώτος προτσασίας της 1ης κατοικίας χωρίς να λένε σήμερα τι θα κάνουν…
Ακροδεξιοί και σκληρά νεοφιλελευθεροι την ίδια στιγμή…»

Ο Μεσσήνιος πολιτικός υπογραμμίζει: «Το ζήτημα και το ζητούμενο για τον Σύριζα είναι τι κάνουμε εμείς στο Σύριζα απέναντι σε αυτό…
Ο Σύριζα στις εκλογές κατάφερε να πετύχει ένα πολύ καλό ποσοστό που τον εδραιώνει ως βασικό πόλο. Υπέστη όμως μια ήττα. Το ζητούμενο στο εξής είναι πως συνδυάζεις τις προοπτικές που διαμορφώνει ο κόσμος που σε στήριξε με το γεγονός ότι έχεις να διαχειριστείς μια ήττα και μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Δύσκολη εξίσωση
Οφείλουμε όμως απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας να την λύσουμε…
Πρέπει να σηκώσουμε τον κόσμο από τον καναπέ. Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια διεύρυνσης, εκλογικής αναβάθμισης και αντιστοίχησης τηξ εκλογικής επιρροής. Δύσκολη προσπάθεια που θα κορυφωθεί στο Συνέδριο και θα συνεχιστεί και μετά από αυτό».

Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα θυμίζει ότι και στην Αυτοδιοίκηση σημειώνεται σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων και αντιλήψεων. «Δώσαμε όπλα στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…
Συμμετοχή των δήμων σε αναπτυξιακή προγράμματα και εταιρείες λαϊκή βάσης. Απλή αναλογική και χρηματοδοτικά προγράμματα χωρίς κομματικά γυαλιά…
Όλα αυτά συνιστούν την λογική μας που ήρθε ο υπουργός Θεοδωρικάκος και τα έσβησε μονοκοντυλιά… Επαναφορά σε καθεστώτα όπου ο Δήμαρχος για να πάρει έργα πρέπει να πάρει προηγουμένως ευλογία από τον υπουργό…
Ευθύνη έχουν και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης σε αυτό. Πρέπει να στηλιτεύουν και να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν και τους αναλογούν…Και στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να σπάσει η μονοκρατορία της Δεξιάς…»
είπε απευθυνόμενος στον Γιώργο Δέδε.»

«Εμείς απευθυνόμαστε σε ευρύτερα ακροατήρια, είμαστε διαφορετικοί. Στον αγώνα δεν περισσεύει κανείς…» τονίζει με έμφαση ο Αλέξης Χαρίτσης και συνεχίζει:
«Η κατάσταση που επικρατεί στα media της χώρας δεν αντιστοιχεί σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία. Γι αυτό εμείς επιλέγουμε την απευθείας επαφή με τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα. Έξοδο των στελεχών στην κοινωνία για να μάθει τι πετύχαμε τα 4,5 χρόνια… Εμείς βγάλαμε την χώρα από τα Μνημόνια .
Υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις…»

Ο πρώην υπουργός καταλήγει λέγοντας:
«Είναι πλούτος για μας ότι είμαστε το πρώτο πολιτικό κόμμα που μετά από μια τέτοια διαδρομή δεν κρύβει κάτω από το χαλί όσα συνέβησαν αλλά κάνει ανοικτά στην κοινωνία τον απολογισμό του ειλικρινά και όχι προσχηματικά…
Γίνανε πολλά… Ο Σύριζα από ένα κόμμα του 3% έγινε η μεγαλύτερη αριστερή δύναμη στην Ευρώπη και κυβέρνησε την ώρα στις πιο δύσκολες συνθήκες της νεότερης ιστορίας της. Δεν διαλυθήκαμε μετά την ήττα. Σε μας δεν επήλθε Πασοκοποίηση… δηλαδή η διάλυση. Εδραιωθήκαμε. Ήρθαμε για να μείνουμε γιατί είμαστε κοινωνικά χρήσιμοι και συνεπείς στις προσδοκίες τις κοινωνίας
. Ο Σύριζα απέδωσε έργο και θα φέρει και πάλι τους πολίτες στο προσκήνιο…».

Υπογράμμισε δε το εξής: «Πολλά βήματα θα γίνουν και στο πρόγραμμά μας… Θα απαντάμε στην ελληνική κοινωνία για τις ανισότητες για την παιδεία, την υγεία; Τι θα κάνουμε με το κράτος και την δημόσια διοίκηση; Οι θύλακες εξουσίας μέσα στο κράτος βρίσκονται απέναντί μας και υπονομεύουν το σχέδιο μας…
Η κατάσταση και η κοινωνία μπορεί να γυρίσει και πάλι προς τα αριστερά. Οι εκλογές δεν θα αργήσουν και θα γίνουν με απλή αναλογική… Σας θυμίζω ότι οι εκλογές κερδίζονται όταν μιλάς στον κόσμο για ο μέλλον και όχι για το παρελθόν…»