ΒΑΜΒΑΚΟΥ. Η Vamvakou Revival και η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμ-βακούς με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ενώνουν τις δυνάμεις τους με το βλέμμα στραμμένο στην τέχνη και μία μικρή «κυψέλη» πολιτισμού δημιουργείται στη Βαμβακού! Μία ομάδα νέων μουσικών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημιούργησαν το μουσικό σχήμα «Όρος ensemble» και ζουν από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2020, στο χωριό της Βαμβακούς. Πέντε από τα έξι μέλη του συνόλου μουσικής δωματίου «Όρος ensemble» βρίσκονται ήδη στη Βαμβακού και ένα όμορφο και συναρπαστικό καλλιτεχνικό ταξίδι έχει ξεκινήσει…

Το μουσικό σχήμα θα ζήσει στο χωριό, με στόχο τη δημιουργία, τη μελέτη και την παρουσίαση μουσικής. Οι βασικοί άξονες της όλης προσπάθειας αφορούν στην ενεργή συμβίωση και καλλιτεχνική προετοιμασία των μουσικών του σχήματος, αλλά και την έμπρακτη ενίσχυση της πολιτισμικής πραγματικότητας του χωριού και της ευρύτερης περιοχής μέσα από τη δημιουργική αλληλεπίδραση με την κοινότητα. Η πρωτοβουλία θα είναι ανοιχτή στο κοινό και να μπορούν οι καλλιτέχνες να αλληλοεπιδρούν με την κοινότητα. Έτσι, μια σειρά από συναυλίες αλλά και άλλες δράσεις ετοιμάζονται τους επόμενους μήνες.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), θερμός υποστηρικτής και εμπνευστής της προσπάθειας αυτής, Γιώργιος Κουμεντάκης, αναφέρει: «Η δημιουργία ενός νέου συνόλου μουσικής δωματί-ου είναι πάντα μια πρόκληση για τα ελληνικά δεδομένα λόγω της έλλειψης αντίστοιχων σχημάτων στη χώρα μας. Η Βαμβακού γίνεται η αφετηρία δημιουργίας του “Όρος ensemble” που απαρτίζεται από εξαιρετικούς πολυσχιδείς και τολμηρούς μουσικούς και τους επιτρέπει μέσα στην ήρεμη ζωή ενός χωριού να διαμορφώ-σουν σωστές μουσικές και φιλικές μεταξύ τους σχέσεις. Τους αφήνει ανοιχτό πεδίο πειραματισμού και έρευ-νας και μέσω των αναθέσεων νέων έργων τους δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ρεπερτορίου. Τους προσφέ-ρει την αρχή μιας πλούσιας επαγγελματικής πορείας στην εγχώρια και παγκόσμια μουσική πραγματικότητα. Συνδέει άμεσα το μουσικό τους έργο με την κοινωνική προσφορά και την μουσική καλλιέργεια των τοπικών κοινωνιών. Τους φέρνει στο μουσικό προσκήνιο και τους προκαλεί να ανακαλύψουν ελεύθερα το προσωπικό τους στίγμα. Η ΕΛΣ τους εύχεται ολόψυχα να απολαύσουν αυτή τη δημιουργική περιπέτεια στη Βαμβακού, να συνδεθούν ουσιαστικά με τους ανθρώπους της και να δημιουργήσουν νέους μουσικούς κόσμους.»

Η τελική συναυλία παρουσίασης της δουλειάς του νέου αυτού συνόλου θα λάβει χώρα στις 15 Μαΐου σε μια μεγάλη συναυλία στο χωριό. Καθ’ όλη τη διάρκεια, όμως, αυτών των πέντε μηνών η μουσική θα είναι διαρκώς παρούσα στο χωριό, είτε μέσα από τις ανοιχτές πρόβες του σχήματος, είτε από τις προγραμματισμένες ατομικές συναυλίες των μελών του ή ακόμα και από τις εκάστοτε έκτακτες μουσικές πρωτοβουλίες και συναθροίσεις.

Η πρώτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στις 18:00, στο σχολείο της Βαμβακούς, όπου και η γνωριμία ένα από τα μέλη του Όρος ensemble, τον Κωνσταντίνο Ζιγκερίδη, ο οποίος, μέσα από τους ήχους των κλασικού ακορντεόν (μπαγιάν) και μπαντονεόν, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα εκτείνεται από το μπαρόκ έως το tango και τη σύγχρονη μουσική. Το ακορντεόν συστήνεται ξανά με ήχους με τους οποίους σπάνια έχουμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε. Η μουσική μπαρόκ συνομιλεί με τη σύγχρονη Ελλάδα. Παιδικοί σκοποί από τις ρώσικες στέπες ταξιδεύουν και φτάνουν μέχρι τα tangos παιγμένα με το υιοθετημένο από τους αργεντίνους bandoneon. Θα παιχτούν έργα των J.S. Bach, Domenico Scarlatti, Vladislav Zolotaryov, Anselmo Aieta, Αποστόλη Κουτσογιάννη.
Είσοδος ελεύθερη.

Μέλη:
Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης - Ακορντεόν, Δημήτρης Καραγιαννακίδης - Τσέλο, Αποστόλης Κουτσογιάννης - Σύνθεση, φλάουτο με ράμφος, καλλιτεχνική οργάνωση, Ειρήνη Κρικώνη - Βιολί, Γιώργος Μαδίκας - Κρου-στά, Αντώνης Τσαχτάνης - Κλαρινέτο

#Orosensemble
#greeknationalopera
#vamvakourevival
#SNForg


Επικοινωνία
Ομάδα Vamvakou Revival
Βαμβακού, 230 67, Λακωνία
info@vamvakourevival.org
+30 27310 76233
www.vamvakourevival.org
Like us on Facebook @VamvakouRevival
Follow us on Instagram @vamvakourevivalorg