Τσικνοπέμπτη: Πατάτες a la creme με μπριζόλα βουτύρου Πριφτάκης



18-02-2020 20:10   

Υλικά Συνταγής
•    5 μέτριες πατάτες
•    1 σκ. σκόρδο
•    200 ml κρέμα γάλακτος
•    200 ml γάλα
•    2-3 πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
•    1 κ.σ. βούτυρο
•    Αλάτι Μάνης
•    Πιπέρι

•    2 σπαλομπριζόλες μοσχαρίσιες Πριφτάκης χωρίς κόκαλο με πάχος περίπου 3 εκ. γύρω στα 800 γραμ. έκαστη
•    Αλάτι Μάνης
•    πιπέρι
•    100 γραμ. βούτυρο μαλακό
•    λίγη φρέσκη ρίγανη Ταϋγέτου
•    φρέσκο θυμάρι Πάρνωνα
•    λίγο φρέσκο σχινόπρασο
•    λίγο ξύσμα λεμονιού Σπάρτης

Παρασκευή
Ξεκινάμε να φτιάξουμε τις πατάτες αλα κρέμ, καθαρίζοντας πρώτα τις πατάτες. Τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες. Τις βάζουμε σε μπολ, τις καλύπτουμε με κρύο νερό και ανακατεύουμε ώστε να βγάλουμε το περισσότερο άμυλο. Τις απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε για λίγο να στεγνώσουν. Τις σκουπίζουμε ταμποναριστά.
Σε πυρίμαχο βουτυρωμένο σκεύος κάνουμε στρώσεις πατάτας, αλάτι, πιπέρι και λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο.  Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Ρίχνουμε το βούτυρο στην επιφάνεια σε πολύ μικρά κομματάκια.
Ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο στους 150ºC για 1,5 ώρα. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός χαμηλώστε κι άλλο την θερμοκρασία ώστε ίσα που να κοχλάζει το φαγητό. Δεν θέλουμε να ξεραθούν αλλά να σιγοψηθούν μέσα στην κρέμα.
Εντωμεταξύ έχουμε αφήσει τη μπριζόλα Πριφτάκης να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά σε μπολ και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το βούτυρο σε μεμβράνη και δίνουμε σχήμα λεπτού ρολού. Το παγώνουμε να σφίξει καλά. Για τις δυο μπριζόλες χρειαζόμαστε ελάχιστο αρωματικό βούτυρο. Το υπόλοιπο το διατηρούμε στο ψυγείο η στην κατάψυξη για επόμενες χρήσεις.
Ζεσταίνουμε την γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει καλά ψήνουμε την μπριζόλα για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά ανάλογα με την προτίμησή μας. Όσο πιο λίγο ψήνουμε την μπριζόλα τόσο πιο ροζ θα είναι στο κέντρο και πιο τρυφερή, ζουμερή και μαλακή θα είναι στο τέλος . Όσο πιο πολύ ψήνουμε το κρέας τόσο πιο πολύ σκληραίνει και στεγνώνει, με αποτέλεσμα να χάνει τα υγρά του. Ιδανικό ψήσιμο 7′-8′ από κάθε πλευρά με μια φορά γύρισμα.
Μόλις την βγάλουμε καυτή την βάζουμε σε ξύλο σερβιρίσματος και ακουμπάμε στην καυτή του επιφάνεια λεπτή φέτα αρωματικό βούτυρο. Με τη ζέστη λιώνει και αρωματίζει την μπριζόλα.

Ιωάννης Πριφτάκης
Κρεοπωλείο – Οπωροπωλείο
Οδός Β. Ηπείρου Σπάρτη Τηλ. 27310 20788

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ