ΣΠΑΡΤΗ. Η Πρόεδρος του ΔΣ του Γηροκομείου Σπάρτης κ. Μαρία Χανιά, προέβη σε απολογισμό πεπραγμένων της περιόδου 2018 – 2019, κατά την οποία χρονική περίοδο είχε την Διοίκηση του Γηροκομείου το συγκεκριμένο ΔΣ υπό την προεδρία της.

Πράγματι ο απολογισμός αποτελεί μια άθροιση πολύ θετικών ενεργειών και δράσεων, σημαντικών έργων και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που προσέδωσαν στο Ιδρυμα δυναμική, αποδοχή, σφρίγος και εξωστρέφεια.

Ο απολογισμός που έκανε η πρόεδρος κ. Χανιά έχει ως εξής:

«Θεσμικά αλλά και προσωπικά θεωρώ ότι είναι χρήσιμο, με την ολοκλήρωση ενός κύκλου εργασίας και προσφοράς να σας ενημερώσουμε για τα πεπραγμένα 2018 2019.

Είμαστε σίγουροι ότι κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής και πολύ περισσότερο κάθε πραγματικός φίλος του Γηροκομείου έχει διακρίνει την βελτίωση και τις σημαντικές αλλαγές που καταφέραμε όλοι μαζί.

Το καταφέραμε με πολύ δουλειά και μόχθο αλλά κυρίως με πολλή αγάπη για την πραγματική αποστολή του γηροκομείου.
Χωρίς αγάπη και συναίσθηση του χρέους και της αποστολής όσο και να δουλέψεις λίγα θα πετύχεις.

Επιτρέψτε μας λοιπόν πολύ σύντομα και συνοπτικά να σας ενημερώσουμε και ζητώ την προσοχή σας ώστε και σεις να είστε γνώστες των αποτελεσμάτων που πετύχαμε.

• Διοργανώσαμε εκδήλωση γνωριμίας και συναλληλίας εντός του Γηροκομείου με σκοπό το άνοιγμα προς την κοινωνία και την τίμηση των δύο γηραιότερων ηλικίας 100 και 107 ετών η οποία στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία. Εκείνη την ημέρα το γέλιο και το δάκρυ έσμιξαν με τον καλύτερο τρόπο.
• Προχωρήσαμε στην τοποθέτηση 17 air-conditions (ψύξη – θέρμανση) στα δωμάτια των ηλικιωμένων και ενός αφυγραντήρα στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων προσφορά της Περιφερειακής ενότητας Λακωνίας σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» και την ΔΩΡΕΑΝ τοποθέτησή τους έπειτα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι για την καλή διαβίωση των ηλικιωμένων.
• Εκκαθάριση του υπογείου απομάκρυνση άχρηστων υλικών (στρώματα κλινών κ.λ.π) και τοποθέτηση ραφιών για καλύτερη τακτοποίηση του ιματισμού. Οι εργαζόμενοι μπορούν να σας διαβεβαιώσουν πόσο αναγκαίο ήταν.
• Μεταφορά των κάδων συλλογής απορριμμάτων από την είσοδο του Ιδρύματος στον παράπλευρο δρόμο για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και αισθητικής, καθώς η καθαριότητα και το ασβέστωμα του περιβάλλοντα χώρου.
• Εγκαταστήσαμε Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης σε αποθήκες τροφίμων, αναλώσιμου υλικού και φαρμακείου με τοποθέτηση υπευθύνων αντίστοιχα. Δεν νοείται σύγχρονη διαχείριση χωρίς εκσυγχρονισμό ώστε ανά πάσα στιγμή όλα να μπορούν να ελεγχθούν και να αξιοποιηθούν.
• Τοποθετήσαμε μηχανισμό κλεισίματος εξωτερικής πόρτας για προστασία και ασφάλεια τόσο των ηλικιωμένων όσο και των εργαζομένων.
• Προχωρήσαμε στην εγγραφή του ασανσέρ στα μητρώα του Δήμου για δημόσια χρήση και πιστοποίηση από την εταιρεία TUN HELLAS. Για ασφάλεια όσων κάνουν χρήση και διασφάλιση του Ιδρύματος.
• Πετύχαμε δωρεάν ετήσια συντήρηση του ασανσέρ.
• Κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Σταδιακή αύξηση των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα με πληρότητα 100% και τήρηση λίστας αναμονής και αντίστοιχη αύξηση του προσωπικού (νοσηλευτικό βοηθητικό). Αυτή δεν είναι η αποστολή μας; Κάτι είδαν όσοι μας εμπιστεύτηκαν και ήρθαν κοντά στο Γηροκομείο.
• Πρόγραμμα τέλεσης Θείων Λειτουργιών Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων του Γηροκομείου κάθε 3η Πέμπτη του μήνα από 1η Νοεμβρίου 2018 με 31 Δεκεμβρίου 2019 και προγραμματισμός για το 2020. Ήταν κάτι τόσο αναγκαίο και τόσο ωφέλιμο για όλους.
• Υιοθέτηση διαδικασιών για προμήθειες αναλώσιμου υλικού και τροφίμων βάση προδιαγραφών με ταυτόχρονη μείωση των δαπανών. Αν για κάτι θεωρούμε ότι πετύχαμε στην αποστολή μας είναι ότι το Γηροκομείο Σπάρτης στέκεται με ψηλά το κεφάλι για την διαχείρισή του.
• Συνεργασία με το Φαρμακευτικό σύλλογο Λακωνίας προσφέροντας ΔΩΡΕΑΝ τα φάρμακα ενός μήνα στο Ίδρυμα με στόχο την ομαλοποίηση της συνταγογράφησης. Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο.
• Εφαρμογή διαιτολογίου προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ηλικιωμένων σύμφωνα με τις οδηγίες Διαιτολόγου και ένταξη σε ημερήσια βάση εμπλουτισμένου 10τιανού και απογευματινού. Πετύχαμε έτσι ακόμα καλύτερες συνθήκες στη ενδιαίτηση και διαβίωση των φιλοξενούμενων μας. Δεν είναι λεπτομέρεια, είναι ουσία.
• ΟΙ εργαζόμενοι δίνουν το καλύτερο τους εαυτό. Το Ίδρυμα λοιπόν προχώρησε ένα βήμα ακόμα. Εκπαιδεύσαμε τους εργαζόμενους σε πιστοποιημένο πρόγραμμα υγειονομικού ενδιαφέροντος με κόστος για το Ίδρυμα.
• Επίσης. Πραγματοποιήσαμε πρόγραμμα ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης του προσωπικού σε θέματα επικοινωνίας Διαχείριση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας, εκτίμηση ζωτικών σημείων και πρόληψη παθολογικών καταστάσεων, πρόληψη και περιποίηση κατακλίσεων, διαχείριση άγχους, οικονομική διαχείριση και βέλτιστη αξιοποίηση πόρων .
• Συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – τμήμα Νοσηλευτικής και προσελκύσαμε εθελοντές (ενεργοί για την περίοδο Ιούνιος 2018 με Σεπτέμβριο του 2019 δέκα φοιτητές).
• Συνεργαστήκαμε με τον ΟΑΕΔ και πετύχαμε έκκριση προγράμματος απασχόλησης με δύο άτομα βοηθητικό προσωπικό για δώδεκα μήνες με επιδότηση 50% και τρίμηνη παραμονή.
Δεν είναι μόνον αυτά…
• Προσελκύσαμε μέσα από εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας Δωρεές σε τρόφιμα και ελαιόλαδο από τοπικές επιχειρήσεις αλλά και Δωρεά σε γάλα από την εταιρεία ΝΟΥΝΟΥ. Επίσης από το σύλλογο magic mission του Καναδά δύο αποστολές σε τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη ιματισμού (σεντόνια , μαξιλάρια πετσέτες κ.λ.π).
• Αυτό που συχνά ήταν στις συζητήσεις δωρητών αλλά και πολιτών της Σπάρτης: Αξιοποιήσαμε την ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος (κατάσταση ακινήτων ανανέωση μισθωτηρίων, συντήρηση κ.λ.π). Γι αυτό άλλωστε έγιναν οι δωρεές.
• Διοργανώσαμε Εκδήλωση «Τρέχουμε για την Τρίτη ηλικία» με συμμετοχή 82 ατόμων τον Ιούλιο του 2018 με επιτυχία.
• Στολισμός και φωταγώγηση κατά τη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς.
• Εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας 13 Ιανουαρίου 2019 στο κέντρο ΑΜΙ με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλέων των 500 ατόμων. Πραγματική επιβεβαίωση του ανοίγματος μας προς την κοινωνία.
• Πόση χαρά πήραν οι γέροντες και οι γερόντισσες στην Εκδήλωση Κυριακάτικο Μουσικό Πρωινό στην αίθουσα του Γηροκομείου τον Μάρτιο του 2019 όταν άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε τις μελωδικές φωνές του μουσικού συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής – Η Ταϋγέτη».;
• Προχωρήσαμε σε διαβούλευση με τους εργαζόμενους του Ιδρύματος για την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας τους των οποίων η ισχύ είχε λήξει από τον 2ο μήνα του 2015.
• Εθελοντική προσφορά από δύο κομμώτριες για κούρεμα και ξύρισμα των ηλικιωμένων.
• Υποβάλαμε Αίτηση προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ για σύναψη συνεργασίας προς όφελος των ηλικιωμένων.
• Εγγράψαμε το Ίδρυμα στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.
• Κάτι που μας αναπαύει όταν σκεπτόμαστε τους ηλικιωμένους. Η Δωρεά από το κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ foundation ύψους 40. 000 ευρώ και την αντικατάσταση 51 σύγχρονων ηλεκτρικών κλινών συν τα στρώματα με αυξομειωμένο ύψος και ανάκληση πλάτης και ποδιών προς μεγάλη διευκόλυνση των ηλικιωμένων αλλά και των εργαζομένων. Είμαστε περήφανοι και γι αυτό.
• Προχωρήσαμε στην Πρόσληψη μηχανικού ασφαλείας εγγεγραμμένου στο μητρώο μηχανικών ασφαλείας Λακωνίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Σ.ΕΠ.Ε.
• Μονώσαμε και στεγανοποιήσαμε την οροφή του Ιδρύματος επιφάνειας 640 τ.μ. Κάτι που ήταν απολύτως απαραίτητο, με την ευγενική χορηγία ύψους 10.000 ευρώ της κας Κατερίνας Περγαντή – Shaw.
• Η Εξωτερική ανακαίνιση του Ιδρύματος 2.500 τ.μ και το βάψιμο είναι εμφανές και μια ευχάριστη εικόνα.
• Πραγματοποιήσαμε εκδήλωση προς τιμήν των ηλικιωμένων στις 26 Νοεμβρίου 2019 στο κέντρο εστίασης «Στελλάκος» στο Παρόρι Σπάρτης με μεγάλη επιτυχία και ΔΩΡΕΑΝ διάθεση της αίθουσας.
• Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία και κατάθεση πλήρους φακέλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για την εκταμίευση κληροδοτήματος ύψους 511.000 ευρώ εις μνήμη Νικόλαου Σταυριανόπουλου.
• Η Εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Γηροκομείου Σπάρτης οι Άγιοι Ανάργυροι στις 19 Ιανουαρίου 2020 με μεγάλη παρουσία κόσμου στην φιλόξενη αίθουσα του Mystras Grand Palace Resort & Spa ευγενική παραχώρηση της κυρίας Γεωργίας Καλοειδή. Εκεί ανταποδώσαμε συμβολικά στους φίλους και υποστηρικτές του Ιδρύματος.
• Εκπαιδεύσαμε το Προσωπικό του Ιδρύματος σε θέματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας από αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης.
• Σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης και το τμήμα κοινωνικής προστασίας προγραμματίσαμε την επίσκεψη σε εβδομαδιαία βάση δυο ατόμων επιστημονικό προσωπικό Ψυχολόγων για την υποστήριξη των ηλικιωμένων.
• Έχει γίνει Προγραμματισμός για συνεργασία με φορείς και Ιδρύματα με στόχο τη βελτίωση της διαβίωσης των ηλικιωμένων και την εξοικονόμηση πόρων προς όφελος τους.
• Έχει προχωρήσει σχεδιασμός λειτουργίας δομής Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) με στόχο την διευκόλυνση των οικογενειών που εργάζονται.

Αυτά πετύχαμε σε πολύ λίγο χρόνο και με πολύ λίγο θόρυβο… Είναι μάλιστα σημαντικό ότι πετύχαμε όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα μειώσαμε το έλλειμμα που υπήρχε κατά περίπου 120.000 ευρώ. Και έργο και καλή διαχείριση και εξασφάλιση πόρων.
Το Ίδρυμα έχει την ευθύνη για την καλή ζωή των φιλοξενούμενων και την καλή διαχείριση των πόρων και των δωρεών.

Όλα αυτά αξίζουν και είναι σημαντικά. Τίποτα όμως δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό που πετύχαμε όλοι μαζί και το βλέπουμε κάθε στιγμή μέσα στα αστραφτερά μάτια των ηλικιωμένων. Η αγάπη τους, το ευχαριστώ τους και η ευχή τους είναι η επιβράβευσή μας και η ηθική μας ικανοποίηση.

Θα θεωρήσουμε δε την εναντίωση, με δικαστικές προεκτάσεις, μιας μικρής ομάδας ατόμων κάτω από τη στέγη ενός συλλόγου, προς τη χρηστή διοίκησή μας, ως ατυχές και κακόβουλο γεγονός που συγκρούεται με την καλή εν γένει άποψη τόσο του κοινωνικού συνόλου, όσο και των εργαζομένων και ηλικιωμένων του Ιδρύματος.
Αυτό το μεμονωμένο γεγονός δεν μας πτόησε, ούτε αναχαίτισε την προσπάθεια αλλά και τη χαρά της προσφοράς…

Ήρθε άλλωστε και η δικαστική δικαίωση που επιστέγασε και στερέωσε όλες τις προσπάθειες, προθέσεις και προσφορές, που σαν αποδέκτη είχαν μόνο τον άνθρωπο της 3ης ηλικίας, που μπορεί τώρα να αναπολεί με ασφάλεια το παρελθόν, αλλά και να ατενίζει με ελπίδα το μέλλον.

Ευχόμαστε το Ίδρυμα να είναι πάντα στον καλό δρόμο που μόλις σας περιγράψαμε γιατί αυτό είναι καθήκον, αποστολή και υποχρέωση της κοινωνίας μας και όλων όσων εμπλέκονται στην Διοίκηση, Διεύθυνση, Εργασία, Συνεργασία και Στήριξή του.
Πάντα ο νους και η καρδιά μας θα είναι στη διάθεση των αγαπημένων μας ανθρώπων που επιλέγουν το Γηροκομείο με το χέρι στην καρδιά.

Σας ευχαριστούμε θερμά»