Πολίτες από 13 πόλεις και χωριά της ν. Πελοποννήσου περιγράφουν την κατάρρευση του Εθνικού προϊόντος!

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. To notospress.gr στα πλαίσια της εκπροσώπησης κάθε περιοχής και όλων των πολιτών της Νότιας Πελοποννήσου κι εκτιμώντας ότι το ελαιόλαδο και η ελιά, χαρακτηρισμένα ως εθνικά προϊόντα, είναι η βασική πηγή πλούτου και το συγκριτικό πλεονέκτημα της ευρύτερης περιοχής και της χώρας μέχρι πρότινος, κατέγραψε σε ένα ρεπορτάζ - μαραθώνιο, τις απόψεις πολιτών από πόλεις και χωριά.
Η κάμερα αποτύπωσε την γνώμη και την πρόταση πολιτών διαφόρων ηλικιών και των δύο φύλων σε Λακωνία, Μεσσηνία και Αρκαδία. Συγκεκριμένα σε Σπάρτη, Πετρίνα, Γύθειο, Σκάλα, Μολάους, Γεράκι, Γκοριτσά, Σελλασία, Καστόρι, Καλαμάτα, Μεσσήνη, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, κ.α.
Οι πολίτες, αρκετοί εκ των οποίων έχουν άμεση σχέση με την ελιά και το ελαιόλαδο, εκφράζουν απαισιοδοξία, αγωνία και δυσαρέσκεια αφού δύο από πιο ποιοτικά προϊόντα στον κόσμο, μένουν στα αζήτητα και χάνουν την αξία και την τιμή τους.
Απευθύνονται στους φορείς που ελέγχουν την παραγωγή και την αγορά και κυρίως στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και προειδοποιούν ότι ο μαρασμός είναι ήδη μέσα στους ελαιώνες και στα σπίτια των παραγωγών. Θεωρούν, αρκετοί Πελοποννήσιοι, ότι οι αγρότες έχουν πέσει θύματα της σκληρής αγοράς και της αισχροκέρδειας των εμπόρων σε βάρος της τιμής και της επιβίωσης των ελαιοπαραγωγών με την ανοχή μάλιστα, ή την αδυναμία της Κυβέρνησης.


Κάνουν λόγο για Καρτέλ, για εκμετάλλευση από Ιταλούς και Ισπανούς, για φτώχεια και κατάρρευση των αγροτών, για «παιχνίδια» εμπόρων, και για ευθύνες του Κράτους.
Η ελιά καλαμών του 2019 μένει στις αποθήκες σχεδόν άχρηστη ενώ η άριστη παραγωγή του 2020 πήγε για λάδι δεύτερης ποιότητας… Το extra παρθένο ελαιόλαδο φέτος, 3 γραμμές, έχει τιμή 2,10€ το κιλό, όσο δηλαδή και το εμφιαλωμένο νερό…
Η χρεοκοπία του αγροτικού κόσμου είναι προ των πυλών και δεν είναι λίγοι αυτοί που καταλογίζουν στο κράτος και την Κυβέρνηση το κακό που έγινε και έχει υποθηκεύσει τα νοικοκυριά και τις περιουσίες των ελαιοπαραγωγών.

Στα πλαίσια του ρεπορτάζ ανάμεσα στις απόψεις ήταν κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις οποίες και θα παρουσιάσει αυτούσιες το notospress.gr τις επόμενες ημέρες.

[Μην χάσετε την Παρασκευή 27/2 ρεπορτάζ του notospress.gr στη νότια Πελοπόννησο για τα Ελληνοτουρκικά]