ΛΑΚΩΝΙΑ. Αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τοπικές οικονομίες προκαλεί το άσχημο κλίμα στην αγορά ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς (κυρίως Καλαμών), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί το ενδιάφερον για ενοικίαση τέτοιων εκτάσεων. Βέβαια, υπάρχουν κι εξαιρέσεις όπως η Λακωνία, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι αγρότες που έχουν χρήματα και θέλουν να επενδύσουν τηρούν στάση αναμονής.
Τα προηγούμενα χρόνια που η τιμή στο ελαιόλαδο είχε κρατηθεί σε ανεκτά επίπεδα και οι τιμές στις επιτραπέζιες ελιές έσπαγαν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, είχε δημιουργηθεί ένα κύμα ζήτησης για ενοικίαση τέτοιων εκτάσεων, ως επί το πλείστον από ελαιοπαραγωγούς, που ήθελαν να αυξήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα καλά και με υψηλές αποδόσεις κάθε χρόνο κτήματα, να ενοικιάζονται σε πολύ υψηλές τιμές, έως και 17 ευρώ το δέντρο ανάλογα την περιοχή, την ηλικία, τον αριθμό των στρεμμάτων, το αν είναι αρδευτικά κ.λπ.
Στη Λακωνία, ο κ. Τάκης Ντανάκας, διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων - Πακίων δίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο εξηγεί ότι επειδή ο ΑΣ Μολάων λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια ταυτόχρονα και πύλη ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα να έχει εικόνα ως Συνεταιρισμός για τις μεταβολές, κληρονομιές κ.λπ., δέχεται ακόμα και τώρα κρούσεις από παραγωγούς που στέκονται καλά οικονομικά για αγορά ή και εκμετάλλευση ελαιώνων, με σκοπό την παραγωγή ελαιολάδου. Στη περιοχή της Λακωνίας, ευρύτερα, έχει ακουστεί φέτος και για ενδιαφέρον αγοράς κυρίως ελαιώνων προς εκμετάλλευση από ξένους επενδυτές.