ΑΘΗΝΑ. Στην παρουσίαση των συλλεκτικών νομισμάτων για τα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών βρέθηκε καλεσμένος ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας στην εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα, με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και της προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Υπενθυμίζεται ότι τα συλλεκτικά νομίσματα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Νομισματικού Προγράμματος που υλοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος από το 1984. Τα νομίσματα που συγκαταλέγονται στο Νομισματικό Πρόγραμμα είναι περιορισμένης κοπής και έχουν συλλεκτική αξία.

Συγκεκριμένα για φέτος η επέτειος των 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών τιμάται με ένα αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ και ένα αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των 2 ευρώ που θα μπει το επόμενο διάστημα στην κυκλοφορία.
Να σημειωθεί πως μετά την ιδιαίτερη εισήγηση του Δημάρχου Σπάρτης στο αρμόδιο Υπουργείο για την επέτειο εορτασμού των Θερμοπυλών ενεργοποιήθηκε η συγκεκριμένη ενέργεια.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων «ότι τα επετειακά, συλλεκτικά νομίσματα που κυκλοφορούν, ταξιδεύουν τη φλόγα των Θερμοπυλών και το μήνυμα της Σαλαμίνας σε όλον τον κόσμο. Γιατί, όπως έχει γραφτεί, πολλές φορές, οι μάχες αυτές ανήκουν στον κόσμο, ανήκουν στην οικουμένη. Αποτελούν τους πρεσβευτές της ελληνικής ψυχής, του μεγαλείου που ποτέ δεν έλειψε από τη χώρα. Οι σειρές αυτές των νομισμάτων ανήκουν πλέον στον ιστορικό χώρο και χρόνο και υπογραμμίζουν το μήνυμα πως τιμούμε και υποκλινόμαστε με σεβασμό «σ' εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες»".

Αναφερόμενος στο φετινό νομισματικό πρόγραμμα ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι το 2020 αποτελεί ορόσημο για πλείστα ιστορικά γεγονότα. Στα νομίσματα τιμώνται δύο επέτειοι της ελληνικής ιστορίας με παγκόσμια σημασία: 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη των Θερμοπυλών. Το 2020 είναι και σημαντική επέτειος για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχει και φέτος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europa Star με ένα νόμισμα που απεικονίζει τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό. Εξάλλου, τα τρία τελευταία χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος μετέχει με δικό της περίπτερο στη μεγαλύτερη στον κόσμο έκθεση συλλεκτικών νομισμάτων που πραγματοποιείται στο Βερολίνο (World Money Fair).

Τα συλλεκτικά νομίσματα για τα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο "World Money Fair 2020", στο Βερολίνο.

Πολύ σύντομα θα γίνει και η επίσημη παρουσίασή τους στη Σπάρτη.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα συμμετέχει στο "World Money Fair2020", στο Βερολίνο παρουσιάζοντας το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020, με 13 προϊόντα.