Ο εξαερισμός χώρων και οχημάτων ως μέσο προστασίας της δημόσιας υγείας11-02-2020 08:50   

Γράφει ο Τάκης Αλεξναδράκης*

Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος

Η ανησυχία μας για την ετοιμότητα της χώρας μας στην αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων πηγάζει από τα δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες υγείας εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε υλικά και φάρμακα. Είναι επίσης γνωστό πως διαθέτουμε λίγες κλίνες εντατικής θεραπείας και ακόμη λιγότερους θαλάμους αρνητικής πίεσης, που είναι απολύτως απαραίτητοι για την αποφυγή επιμόλυνσης των ανθρώπων που κινούνται στους γειτονικούς χώρους.

Ύψιστης σημασίας κρίνεται πάντα η πιστή εφαρμογή κανόνων υγιεινής όπως η αποφυγή λήψης τροφής ή η επαφή του προσώπου ή του σώματός μας με χέρια άπλυτα, το συχνό πλύσιμό τους με σαπούνι τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα για την επίτευξη απολύμανσης, η χρήση απολυμαντικών υγρών και η χρήση μάσκας προσώπου χειρουργικού τύπου σε χώρους με συνωστισμό.

Συχνά ξεχνάμε ένα ακόμη μέτρο προστασίας που είναι ο καλός, διαρκής αερισμός των εσωτερικών χώρων. Όπου κι αν βρεθείτε, απαιτήστε να ανοίξουν άμεσα τα παράθυρα. Στην περίπτωση των μέσων μαζικής μεταφοράς όπου παρατηρείται καθημερινά συνωστισμός, το προσωπικό τους θα πρέπει να λάβει εντολές να διατηρεί μόνιμα ανοιχτά ορισμένα από τα παράθυρα των οχημάτων. Άμεσα πρέπει να ληφθεί απόφαση να μετατραπούν ορισμένα τουλάχιστον από τα κλειστά παράθυρα των
λεωφορείων ΚΤΕΛ σε ανοιγόμενα και να παραμένουν διαρκώς ανοιχτά. Έως τότε θεωρώ πως πρέπει να εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα υποχρεώνει το προσωπικό των λεωφορείων ΚΤΕΛ να διατηρεί ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδρομών τα ανοίγματα οροφής, τις γνωστές καταπακτές, και τον κλιματισμό - εξαερισμό σε συνεχή λειτουργία και μάλιστα σε υψηλή ταχύτητα. Είναι μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας!

* Δικηγόρος

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ