ΚΡΟΚΕΕΣ. Απ’ ότι φαίνεται τα μικρά παιδιά των Κροκεών μπολιάζονται στις Αριστοφανικές διαδικασίες, ενόψει Καρνάβαλου. Τόπος με μεγάλη παράδοση στην Απορκιά και με σημαντικές πτυχές πολιτιστικής αναζήτησης και δημιουργίας.

Για την ιστορία να πούμε ότι ο Αριστοφάνης είχε εξαιρετική μόρφωση, γενική και ειδική. Εκτός από τη καθολική μόρφωση, γνώριζε άριστα τα έργα των προηγούμενων ποιητών και φρόντισε να τελειοποιηθεί στη σκηνική τέχνη. Ήταν πνευματώδης ευφυολόγος, χιουμορίστας και με περίσσεια τόλμη καυτηρίαζε, προπάντων τους δημαγωγούς, τους σοφιστές και τον Δήμο Αθήνας. Είχε καυστικό χιούμορ και την ικανότητα χωρίς να γίνεται χυδαίος, ακραίος και φθηνός να περνάει στον κόσμο μηνύματα και απόψεις.

Γνώριζε τι συμβαίνει γύρω του και αντιλαμβανόταν την σημασία ακόμα και της λεπτομέρειας. Μια λέξη του ήταν αρκετή να κρατήσει το κοινό καρφωμένο στο έργο. Ότι δεν μπορούσε να κάνει ίσως μια πολιτική ομάδα ή μια φρουρά το κατόρθωνε αυτός με μια πρότασή του.

Έτσι λοιπόν όταν στο εργοτάξιο του Κροκεάτικου Καρνάβαλου συρρέουν δεκάδες παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας είναι καλό να τα έχουμε προετοιμάσει και σιγά – σιγά να τα εκπαιδεύουμε προκειμένου να αντιλαμβάνονται την σάτιρα, το καυτό χιούμορ, το γυμνό και το διονυσιακό υπονοούμενο ή και επιδεικνυόμενο ως μέσο που αποσκοπεί στην διασκέδαση, στην αποκριάτικη κριτική και στην εντός ορίων «γυμνή» αλήθεια. Να μάθουν και να διακρίνουν το κιτς από το λαϊκό, το πορνό από το γυμνό, το κακόγουστο από το σκληρό. Το προκλητικό από το ευφυές και το χιούμορ από την πλάκα… Να εμπνέονται δηλαδή από ευφυής δασκάλους και όχι από παραστάσεις του συρμού…

Όπως λένε Κροκεάτες αλλά και άλλοι θιασώτες του Καρναβαλιού η διαπαιδαγώγηση δεν είναι απλή υπόθεση…

Στη φωτογραφία στο εργοτάξιο του Καρνάβαλου Κροκεών ο βουλευτής Κρητικός, ο Δήμαρχος Βέρδος και μικρά παιδιά…