ΣΠΑΡΤΗ. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης με το Journalists About Journalism (www.jaj.gr) και την υποστήριξη της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, διοργανώνει εργαστήριο για την ειδησεογραφική παιδεία και την πληροφορία στα ΜΜΕ (Media, Information & news literacy) σε χώρους Βιβλιοθηκών της Ελλάδας.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγουν βιβλιοθηκονόμους, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, αλλά και όλους όσους ενδιαφέρονται, στις βασικές έννοιες της ειδησεογραφικής παιδείας και πληροφορίας των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, με στόχο την κριτική πρόσληψη του περιεχομένου που διακινείται από όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας και ταυτόχρονα τη δυναμική αντιμετώπιση του φαινομένου της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα εξεταστούν ζητήματα, όπως η αξία και διασταύρωση των πηγών, οι τρόποι ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και σχετικές μέθοδοι, χρήσιμα για την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, για την αναγνώριση της διαφοράς μεταξύ είδησης, γνώμης και προπαγάνδας, τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων, τη διαφορά μεταξύ δημοσιογράφων και άλλων πηγών που διαδίδουν πληροφορίες, τη σημασία της επαλήθευσης κ.ά.

Ταυτόχρονα, μέσα από παραδείγματα και συζήτηση, θα αναδειχθεί η σημασία της ευθύνης που έχουμε όλοι ως “ψηφιακοί” πολίτες, ως παραγωγοί διαδικτυακού περιεχομένου, απέναντι στην προάσπιση των δημοκρατικών αξιών αλλά και της σωστής ενημέρωσης.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό για ενηλίκους άνω των 18 ετών.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή, (έναρξη 16.00 μ.μ. για ενηλίκους) στο Sparti TechLab (Ισόγειο Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, Λυκούργου 135, Σπάρτη), με εισηγήτρια την Σίσσυ Αλωνιστιώτου, δημοσιογράφο. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Για την προεγγραφή σας, προκειμένου να παρακολουθήσετε το εργαστήριο, μπορείτε να εγγραφείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://bit.ly/mediasparti
ή παρακαλούμε απευθυνθείτε μέσω email: spartitechlab@gmail.com
ή τηλεφωνικά στον αριθμό: 2731026853 (Σαγιάννης Δημήτριος) όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες τις Βιβλιοθήκης.