Γράφει η Φροσούλα Μπάτζιου*

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να παράγει πιο ρέοντα λόγο και να μειώσετε τα συμπτώματα του τραυλισμού.
• Τα περισσότερα παιδιά στις μικρές ηλικίες βιάζονται να μιλήσουν και να πουν αυτό που θέλουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση καλό είναι με τον δικό σας τρόπο να βοηθήσετε το παιδί, προσπαθώντας να εφαρμόζετε παύσεις κάθε φορά πριν μιλήσετε και χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν πιο αργό ρυθμό.
• Αποφεύγετε ερωτήσεις οι οποίες είναι πολύπλοκες για την ηλικία του παιδιού.
• Αποφεύγετε να τον ρωτάτε άλλη ερώτηση την ώρα που περιμένετε απάντηση για την προηγούμενη ερώτηση που του έχετε κάνει.
• Όταν βρισκόμαστε σε μία παρέα συνήθως δεν διακόπτουμε αυτόν που μιλάει. Είναι ιδιαίτερα άσχημο για το παιδί που τραυλίζει να αισθάνεται ότι πρέπει να βιαστεί να πει αυτό που θέλει προτού κάποιος άλλος τον διακόψει.
• Η "ποιότητα" χρόνου που θα δώσετε στο παιδί σας θα το βοηθήσει να αντιληφθεί ότι έχει την αμέριστη προσοχή σας και με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να βιάζεται να μιλάει.
• Όταν απευθύνεστε στο παιδί το επίπεδο της ομιλίας σας θα πρέπει να είναι απλό με χρήση απλού λεξιλογίου και πάντα του επιπέδου της ηλικίας του. Δεν πρέπει να του μιλάτε με ¨μπεμπεκίστικη¨ ομιλία, αλλά ούτε με πολύπλοκες λέξεις. Θα πρέπει να του εξηγείτε κάθε τι που του λέτε με απλό και κατανοητό τρόπο, με αργό ρυθμό και πιο χαμηλή ένταση στην φωνή σας.
• Όταν τραυλίσει και τον δείτε να ζορίζετε και να αντιλαμβάνεται ότι κάτι του συμβαίνει, τότε ίσως του είναι χρήσιμο λεγοντάς του ¨Χαλάρωσε και ξανά πες το μου από την αρχή όταν είσαι έτοιμος¨,
• Τον επιβραβεύετε κάθε φορά που ενώ τραύλισε, έπειτα προσπαθεί να το πει σωστά χωρίς να τραυλίζει.
• Αποφεύγετε τις συζητήσεις με τρίτους και να βρίσκεται μπροστά σας σχετικά με το προβλημά του. Διευκρινίζετε σε συγγενεις και φίλους να μην του αναφέρουν τίποτα σχετικά με το προβλημά του και εξηγείστε τους να του συμπεριφέρονται όπως εσείς.
• Το πρόβλημα του τραυλισμού δεν σημαίνει ότι του κάνουμε όλα τα χατίρια. Αντιμετωπίζουμε το παιδί σαν να μην υπάρχει τραυλισμός και του βάζουμε πάντα όρια. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιληφθεί ότι λόγω του τραυλισμού του, του κάνετε όλα τα χατίρια του και βολεμένος σε αυτή την ιδέα θα συνεχίσει να τραυλίζει και να μιλάει γρήγορα.

Οι στρατηγικές αυτές είναι πολύ σημαντικές διότι εστιάζουν στην αλληλεπίδραση γονέα με παιδί και βοηθούν αρκετά το παιδί να ξεπεράσει το προβλημά του με την βοήθεια των γονιών του.

Για οποιαδήποτε άλλη απορία - συμβουλή καλέστε μας στο: τηλ. 2731 5 51035 ή 6942976751


*Λογοθεραπεύτρια, Κέντρο Λογοθεραπείας «Χάρισμα», Αγησιλάου 48 Σπάρτη