ΣΠΑΡΤΗ. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα θα οδηγηθούν μέσα στον Φεβρουάριο πρόσφυγες και λαθρομετανάστες από τα νησιά. Για τον σκοπό αυτό δημιουργούνται 20 περίπου νέες δομές σε οκτώ Περιφέρειες της χώρας.
Κάθε δομή θα δέχεται κατ’ ελάχιστον 500 και το ανώτερο 2.000 άτομα. Πάνω από 20.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν στο εσωτερικό της χώρας με την μεγαλύτερη διασπορά που είναι εφικτή.

Οι περιοχές που απ’ ‘ότι φαίνεται θα γίνουν οι νέες δομές είναι:

1. Σπάρτη
2. Τρίπολη
3. Μεσσήνη
4. Ναύπλιο
5. Πύργος
6. Αμφιλοχία
7. Αμφισσα
8. Οινόφυτα
9. Θήβα
10. Λιβαδειά
11. Μαυρομαντήλα Φθιώτιδας
12. Tρίκαλα
13. Λάρισα
14. Ιωάννινα
15. Αρτα
16. Πρέβεζα
17. Γρεβενά
18. Φλώρινα
19. Κοζάνη
20. Πιερία
21. Ρέθυμνο
22. Ηράκλειο


Στόχος της Κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει «ελεγχόμενους χώρους φιλοξενίας». Σε αυτό θα βοηθούσε πολύ η μετατροπή στρατοπέδων που υπολειτουργούν, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 23.000 πρόσφυγες διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας, άλλοι 21.000 φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και περίπου 9.000 διαμένουν σε ξενοδοχεία όπως στην Σπάρτη, στο ξενοδοχείο Sparta Inn.

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα πρέπει να διπλασιαστούν για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, όπου με την σειρά τους θα εισέλθουν νέοι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες.

Στις εισόδους των κέντρων που θα δημιουργηθούν θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικές μπάρες και κάθε πρόσφυγας θα έχει τη δική του ηλεκτρονική «ταυτότητα». Αυτό, ωστόσο, που απασχολεί τους κυβερνητικούς φορείς δεν είναι ο τρόπος λειτουργίας των νέων κέντρων, αλλά η ακριβής χωροθέτησή τους. Οι προκαταρκτικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε τουλάχιστον επτά δομές. Ο παράγοντας που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την οριστική χωροθέτησή τους είναι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Στη Λακωνία έχουν ήδη καταγραφεί αντιθέσεις στα Δημοτικά Συμβούλια Σπάρτης και Ανατολικής Μάνης.

Οι πόλεις οι οποίες προκρίνονται για την εγκατάσταση νέων δομών έχουν είτε απόλυτα μηδενικό προσφυγικό πληθυσμό, είτε έναν αριθμό που είναι μικρότερος από το 0,2% των μόνιμων κατοίκων.
Στη Σπάρτη σε πληθυσμό 17.000 κατοίκων ο αριθμός που αναλογεί είναι 34 πρόσφυγες και όχι, φυσικά, 250 που φιλοξενούνται στο κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Ακόμα και στον υπολογισμό του συνόλου του πληθυσμού του Δήμου Σπάρτης (40.000) οι πρόσφυγες στον Δήμο δεν θα πρέπει να είναι περισσότεροι από 80 -100 αν ισχύει το 0,2%.
Το πιθανότερο όμως είναι το οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας να είναι το ΚΕΕΜ Σπάρτης, που διαθέτει υποδομές και δομές κατάλληλες για να δεχθεί 500, 1000 ή και 2000 πρόσφυγες, δηλαδή κατά πολύ περισσότερους από αυτό που αναλογεί στον πληθυσμό του Δήμου.

Φήμες ήθελαν να προορίζεται για κέντρο το Τάγμα του Γυθείου ή το Αεροδρόμιο στο Πυρί. Αδύνατη θεωρείται η αξιοποίηση του Κέντρου Υποδοχής στη Σπάρτη (Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος) διότι δεν μπορεί να δεχθεί πάνω από 15 – 20 άτομα.

Το αν η Κυβέρνηση θα σταθμίσει την αντίδραση των Σπαρτιατών ή θα οδηγήσει τουλάχιστον 500 πρόσφυγες πέριξ της πόλης είναι θέμα που θα καταγραφεί μέσα στον Φεβρουάριο. Αυτό επίσης που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι αν οι υπάρχοντες πρόσφυγες και λαθρομετανάστες στην πόλη θα μεταφερθούν στο νέο κέντρο ή θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο Sparta Inn εφόσον αποτελούν φιλοξενούμενους του ΟΗΕ. Aν παραμείνουν τότε οι πρόσφυγες στη Σπάρτη αθροίζονται σε πολύ περισσότερους.

Αυτό που έχει επίσης σημασία είναι από την στιγμή που θα εγκατασταθούν να υπάρχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ώστε να διαμορφωθούν ανθρώπινες συνθήκες. Ένας αστάθμητος παράγοντας, στην περίπτωση που το κέντρο γίνει στο ΚΕΕΜ είναι οι πληθυσμοί που ρέπουν στην παραβατικότητα και εγκληματικότητα και γειτνιάζουν με το στρατόπεδο.

Σήμερα, στην ερώτηση αν θα δημιουργηθεί κέντρο στη Σπάρτη η απάντηση που δίνουν εκπρόσωποι αρχών είναι: «πιθανόν ναι, πιθανόν όχι».