ΛΑΚΩΝΙΑ. Με τις τιμές να εξακολουθούν τις «χαμηλές πτήσεις» των τελευταίων μηνών και το εμπορικό ενδιαφέρον να συγκρατεί απλώς για την ώρα την περαιτέρω πτώση τους, συνεχίζεται η παραγωγή ελαιολάδου αναλόγως των ιδιομορφιών της κάθε περιοχής.

Μεταξύ 2,10-2,30 ευρώ/κιλό αγοράζονται τα έξτρα παρθένα της Λακωνίας, σε μία χρονιά όπου η περιοχή έχει υψηλές αποδόσεις σε επίπεδο ποιότητας και ποσότητας. «Οι τιμές είναι και συνάρτηση της ποσότητας που θα πουληθεί», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Πολυμενάκος, ελαιοτριβέας στο Λάγιο, διευκρινίζοντας ότι όσο πιο πολλές οι ποσότητες τόσο πιο μικρή είναι η τιμή, με τα 2,30 ευρώ να απευθύνονται σε ελάχιστους όγκους.

Οι αγοραστές που προμηθεύονται φθηνότερα ή πιο συγκρατημένες ποσότητες και οι παραγωγοί που προσπαθούν να πουλήσουν φοβούμενοι περαιτέρω υποχώρηση, αποτελούν, κατά τον ίδιο, παράγοντες που δημιουργούν την έξτρα πτώση.

Αναφέρει ενδεικτικά ότι από όσους παραγωγούς απευθύνονται φέτος στο ελαιουργείο του, το 70%-75% προσπαθεί να πουλήσει, όταν άλλες χρονιές τέτοια εποχή το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 30-40%. Την ίδια στιγμή, στο εμπόριο πωλούνται περίπου τα μισά βυτία σε σχέση με τις ποσότητες άλλων ετών.

Το αποτέλεσμα είναι τα ελαιουργεία και οι συνεταιρισμοί της εποχής να αντιμετωπίζουν πλέον το πρόβλημα… των γεμάτων δεξαμενών. «Αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε ελαιόλαδο σε δεξαμενές άλλων και να πληρώνουμε ενοίκιο με τον μήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο διαχειριστής του ΑΣ Πετρίνας, Παναγιώτης Πουλάκος, συμπληρώνοντας ότι ο συνεταιρισμός έχει ήδη μεταφέρει 100 τόνους σε άλλες αποθήκες.

Ο συνεταιρισμός έδωσε το προηγούμενο δεκαήμερο 80 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου έναντι 2,50 ευρώ/κιλό, τιμή «καλή για την εποχή», σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, ενώ η τελευταία προσφορά που έλαβε είναι στα 2,30 ευρώ, για την οποία έχει ενημερώσει τους παραγωγούς να δηλώσουν αν επιθυμούν να δώσουν ποσότητες ή αν επιθυμούν να πάνε σε δημοπρασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνεταιρισμός γειτονικού χωριού, σε δημοπρασία που έκανε αυτή την εβδομάδα, αποφάσισε τελικά να μην πουλήσει στην τιμή των 2,20 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα σε μικρή έκταση πραγματοποιούνται αγορές στην περιοχή της Σητείας, με το ΠΟΠ ελαιόλαδο της περιοχής να αγοράζεται στα επίπεδα των 2,40-2,45 ευρώ, όταν πέρυσι ξεπερνούσε τα 3 ευρώ.

«Η κατάσταση ήταν φέτος υποτονική καθ’ όλη την περίοδο», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Μαυροματάκης, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον στηρίχθηκε κυρίως σε Κρητικούς εμπόρους, ενώ μικρότερο ενδιαφέρον έδειξαν οι Ιταλοί σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Στην περιοχή απομένει να συγκομιστεί ακόμη το 1/5 της παραγωγής, με την ποιότητα γι’ αυτές τις τελευταίες ποσότητες να εμφανίζονται βελτιωμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, που αφορούσε όμως το μεγαλύτερο όγκο.

Πηγή : ypaithros.gr