ΣΠΑΡΤΗ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εσπερίδα για το ελαιόλαδο στην Αίθουσα Διοικητηρίου Λακωνίας την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020.

Αρωγός της εσπερίδας ήταν ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με τον ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη και το θέμα ήταν κάτι πρωτότυπο για τον δήμο μας γιατί ανέδειξε τα οφέλη του ελαιόλαδου στον οργανισμό μέσα από πρόσφατες κλινικές έρευνες.

Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή επιστημόνων, ελαιοπαραγωγών και μελών του προγράμματος AristOIl στη Μεσογειακή οργάνωση ARISTOIl MED CLUSTER.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας δήλωσε: «ήταν μια εκδήλωση που ήθελε να τονίσει πως όλα τα λάδια δεν είναι τα ίδια. Πρέπει να δείξουμε προς τα έξω πως τα δικά μας προϊόντα υπερέχουν» είπε και τόνισε: «Το λάδι είναι ένα παγκόσμιο προϊόν. Και οι τιμές του διαμορφώνονται ανά τον κόσμο. Δεν αφορά η προσφορά και η ζήτηση μόνο την Λακωνία και τον Ευρώτα. Αλλά τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο»

Επιπλέον ο Δήμαρχος πρόσθεσε πως ο Δήμος μεριμνά για να βοηθήσει τους παραγωγούς προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Αν και η αγροτική ανάπτυξη του τόπου δεν αποτελεί αντικείμενο της Δημοτικής Αρχής, επειδή όμως ενδιαφέρει τόσους πολλούς συμπολίτες μας, να αυξήσουν τα εισοδήματα τους, θα ασχοληθούμε ως Δήμος πολύ ενεργά. Η εκδήλωση του ελαιόλαδου είναι ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση. Πως τα τοπικά προϊόντα θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν το brand name τους για να έχουν καλύτερες τιμές στις διεθνείς αγορές. Οι τιμές τις ελιάς, του λαδιού και άλλων τοπικών προϊόντων σήμερα είναι πολύ συμπιεσμένες. Και τα εισοδήματα δεν είναι καλά.
Θα ενισχύσουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να το διορθώσουμε αυτό. Για παράδειγμα με τις γιορτές προϊόντων μας. Για παράδειγμα η γιορτή του λαδιού και της ελιάς στην Σελλασία, η γιορτή του τσίπουρου, η μεγάλη έκθεση Λακωνικών προϊόντων στο Σύναγμα στην Αθήνα. Θα επενδύσει ο Δήμος σε όλες αυτές.
Ακόμη προσπαθούμε να οργανώσουμε τον Σύνδεσμο Αγροτικών Επιχειρήσεων και Πρωτοβουλιών του Δήμου Σπάρτης και της ευρύτερη περιοχής με σκοπό να αναδείξουμε τα συμφέροντα των αγροτών. Επιπλέον θα κάνουμε ένα συμπόσιο με θέμα τα προϊόντα της Λακωνικής Γης στις 26 με 28 Ιουνίου 2020 στο οποίο θα φροντίσουμε να είναι πανελλήνιας και γιατί όχι και διεθνής εμβέλειας. Θα καλέσουμε επιστήμονες από την Ολλανδία και το Ισραήλ, εκθέτες από το εξωτερικό, παραγωγούς από όλη τη χώρα κλπ. Με τη βοήθεια των συμπολιτών μας και του Δήμου Σπάρτης φυσικά»
κατέληξε ο κ. Δούκας.