ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων Λακωνίας αντέδρασε άμεσα σχετικά με την εξαίρεση της Λακωνίας από το δίκτυο Φυσικού Αερίου. Η παρέμβαση της ΟΕΒΕΛ επιχειρεί να κινητοποιήσει τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη, τον Δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα, τους Βουλευτές Δαβάκη, Κρητικό και Αραχωβίτη ενώ κοινοποιείται και στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας.

Ο πρόεδρος κ. Σωτήρης Ροϊνός αναφέρει:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων δυο ημερών, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΑ), θέτει σε εφαρμογή ένα δυναμικό πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου σε 39 πόλεις της χώρας.
Με έκπληξη, απογοήτευση αλλά και οργή, διαπιστώσαμε ότι στις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αναφέρονται ως εντασσόμενες στο σχετικό πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνεται η Σπάρτη. Ειδικότερα, αναφέρονται: η Τρίπολη, η Μεγαλόπολη, η Κόρινθος, το Άργος, το Ναύπλιο και η Καλαμάτα.
Αυτή η εξέλιξη προστίθεται και επιβεβαιώνει τη - διαχρονικά - απαξιωτική αντιμετώπιση της Πολιτείας έναντι της Σπάρτης και της Λακωνίας. Από ένα έργο εξόχως αναπτυξιακό, με σημαντικά ωφελήματα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εξαιρείται η Σπάρτη και η Λακωνία. Το έργο, χιλιοπαιγμένο και το βλέπουμε για μια ακόμη φορά. Μια χαρακτηριστική σκηνή του: όπως τον 19ο αιώνα η Πολιτεία εξαίρεσε τότε τη Λακωνία από την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο, έτσι σήμερα, τον 21ο αιώνα, η Πολιτεία εξαιρεί τη Λακωνία από την ανάπτυξη του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς εκπροσώπους της Σπάρτης και της Λακωνίας να εργαστούν προς την κατεύθυνση ανατροπής αυτού του σχεδίου, με στόχο να ενταχθεί η Σπάρτη και η Λακωνία στο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου.
Ελπίζουμε ότι δεν θα προσπαθήσουν να χρυσώσουν το χάπι και να αποπροσανατολίσουν τους φορείς και τους πολίτες να μην ανησυχούμε λέγοντάς μας ότι η Λακωνία θα συνδεθεί με τον αγωγό EastMed - προϊόν της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα το Ισραήλ και η Κύπρος στις 2 Ιανουαρίου -, και ο οποίος, σύμφωνα με τα σχέδια, διέρχεται από τη Λακωνία. Η εξαγγελία του έργου αυτού, ενδεχόμενα πολιτικές σκοπιμότητες και ισορροπίες υπηρετεί, και ως εκ τούτου είναι αβέβαιη και η κατασκευή του.»