ΣΠΑΡΤΗ. O υπουργός Θεοδωρικάκος, αν και λάκων, ξέχασε την Σπάρτη την ώρα που εκθείαζε την Μάχη των Θερμοπυλών. Και την ξέχασε με τον πλέον προκλητικό τρόπο.

Η μοναδική ανακοίνωση που έκανε σε εκδήλωση για την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι ότι αποφασίστηκε σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ να διαγραφεί το χρέος των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ του Δήμου της Σαλαμίνας προς την ΕΥΔΑΠ.

Πρόκειται βέβαια για ένα ολίσθημα του υπουργού όταν σε μια εκδήλωση που στοχεύει στην αναβίωση και ανάδειξη αρχών και αξιών με βασικούς αποδέκτες τους νέους της Ελλάδας, προτάσσει την αξία που έχει να απαλλάσσεται από το βάρος μια χρεωμένη Υπηρεσία… Όπως έγραψαν μμε της Αθήνας «η απόφαση να στηριχθεί ο ιστορικός δήμος στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια με αφορμή τον εορτασμό, ήταν η παραφωνία της εκδήλωσης με την έννοια ότι δεν είχε την ουσιαστική υφή και δομή ενός εορτασμού παρά την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος με αφορμή τον εορτασμό».

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που συγχωρήσουμε τον υπουργό είμαστε υποχρεωμένοι να τον ρωτήσουμε ευθέως: «Κύριε υπουργέ με ποιό κριτήριο, με ποιά λογική, με ποιό λογιστικό δεδομένο, με ποιά πολιτική παρέμβαση, με ποιό συναίσθημα, αν θέλετε, επιλέξατε μόνον την Σαλαμίνα και αφήσατε έξω την Σπάρτη; Την πόλη σας. Την πόλη που γέννησε την Μάχη των Θερμοπυλών και κανάκεψε την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Μήπως κύριε υπουργέ η Σπάρτη δεν έχει Ιστορία;
Μήπως κύριε υπουεργέ η Σπάρτη δεν έχει ΔΕΥΑ;
Μήπως κύριε υπουργέ η ΔΕΥΑΣ δεν έχει χρέος;»

Την ώρα λοιπόν που θα έπρεπε να ανακαλύπτει, ο υπουργός (και ο Πρωθυπουργός) τρόπους και αφορμές για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στην Σπάρτη, την αγνοεί προκλητικά. «Πλήν Λακεδαιμονίων» λοιπόν από ένα Λάκωνα υπουργό της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως λέει και ο Μίκης Θεοδωράκης «πλήθυναν στις μέρες μας οι εφιάλτες που ξεσκονίζουν τα παπούτσια των Τραπεζιτών και των Ευρωπαίων…»