ΣΠΑΡΤΗ. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να βρούμε το σύμβολο της επετείου των 2500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών. Η Σπάρτη, χάρη στον Πάνο Παπαδολιά, είχε την τύχη το 2013 να αποκτήσει ένα ισχυρό πολιτισμικό προικιό. Ο μεγάλος συνθέτης του κόσμου Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για την Μάχη των Θερμοπυλών και τη θυσία των 300 Σπαρτιατών.

Τι είναι όμως αυτό που αυτομάτως κατέστησε αυτό το μήνυμα απαγορευμένο; Γιατί οι σημερινοί Σπαρτιάτες δεν τολμούν να το αναρτήσουν και να το αναδείξουν σαν τον μήνυμα αναστοχασμού και επαναπροσδιορισμού των Ελλήνων και των Σπαρτιατών που αγωνίζονται για τα ιδανικά.

Όποιος δει το μήνυμα που παρουσιάζει το notospress.gr θα αντιληφθεί αμέσως γιατί το σύστημα εξουσίας και διαμόρφωσης των συνειδήσεων δεν αντέχει το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη. Κανείς, ούτε δεξιός ούτε αριστερός, εφόσον κυβερνά, δεν αντέχει να σηκώσει στους ώμους το μήνυμα που εκπέμπει ο Έλληνας συνθέτης.
Η Σπάρτη, η ίδια, φαίνεται ότι δεν αξίζει την τιμή που ο Οικουμενικός συνθέτης της απέδωσε απευθύνοντας ένα μήνυμα που είναι απολύτως επίκαιρο σήμερα.

Αυτό το μήνυμα έπρεπε να παρακολουθούν οι μαθητές στα Σχολεία και όχι εβραϊκά μνημόσυνα. Αυτό το μήνυμα έπρεπε, τουλάχιστον για το 2020 να είναι ο παιάνας της Σπάρτης. Αυτό το μήνυμα επιβάλλεται να γίνει κτήμα κάθε Σπαρτιάτη που έχει έστω και ψήγματα κληρονομιάς…
Είναι όμως «απαγορευμένο». Γιατί ενοχλεί, ελέγχει, αποκαλύπτει, στηλιτεύει. Υποδεικνύει το χρέος και το καθήκον.

«Απαγορευμένο» ένα μήνυμα που μόνο του θα ήταν αρκετό να το καταθέσει η Σπάρτη ως προσφορά στην επέτειο των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών.