ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Γύρω στα τέλη Μαρτίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί από τον ΑΔΜΗΕ ο «Δυτικός Διάδρομος» μεταφοράς ρεύματος της Πελοποννήσου, όπως γνωστοποίησε το Σάββατο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Μάνος Μανουσάκης.

Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ, αλλά και για τη λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ Μεγαλόπολη 5 στην πλήρη δυναμικότητα της.

Μιλώντας από το βήμα της ετήσιας εκδήλωσης του ΣΠΕΦ, ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ Διστόμου – ΚΥΤ Αχελώου αίρεται ο κορεσμός του δικτύου της Πελοποννήσου και ανοίγει ο δρόμος για τα προαναφερθέντα.

Ο «Διάδρομος Α» (Γραμμή Μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ Διστόμου – ΚΥΤ Αχελώου) είναι έργο συνολικού προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, επιτρέποντας την αξιοποίηση του ενεργειακού παραγωγικού δυναμικού της περιοχής

Τα οφέλη θα μεγιστοποιηθούν με τη δημιουργία του «Διαδρόμου Β» (Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική). Τα έργα αυτά προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021, ενώ το σκέλος Κόρινθος-Αττική προγραμματίζεται να περατωθεί το 2024.

Ήδη πάντως, με την ολοκλήρωση του «Διαδρόμου Α», θα αυξηθεί ο ηλεκτρικός «χώρος» στο δίκτυο της Πελοποννήσου, και θα δοθεί η δυνατότητα αύξησης της εγκατεστημένη ισχύος μονάδων ΑΠΕ. Με τη γραμμή αυτή, η μεγίστη επιτρεπόμενη εγκατεστημένη ισχύς από τους σταθμούς ΑΠΕ, η οποία είναι δυνατό να συνδεθεί ασφαλώς στο δίκτυο της Πελοποννήσου και ελαχιστοποιεί την απορριπτόμενη ενέργεια από αυτούς τους σταθμούς, εκτιμάται πλέον στα 1.700 MW έως 1.900 MW.