Αν και σε πολλούς ασθενείς που έχουν πελματιαία απονευρωσίτιδα συνυπάρχει και άκανθα πτέρνας, η ύπαρξη της δεν συμβάλει στην δημιουργία της νόσου. Μόνο το 5%των ανθρώπων που έχουν άκανθα πτέρνας αναπτύσσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην πελματιαία επιφάνεια της πτέρνας. Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος το πρωί μετά την πρωινή έγερση από το κρεβάτι η μετά από μεγάλη περίοδο ανάπαυσης και μειώνεται προοδευτικά με την βάδιση. Η διάγνωση γίνεται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Συνήθως υπάρχει έντονη ευαισθησία στη βάση της πτέρνας. Οι ακτινογραφίες μπορεί να βοηθήσουν προκειμένου να αποκλείσουν άλλες αιτίες που προκαλούν τον πόνο. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση: αρχικά η μείωση η και η παύση της δραστηριότητας που προκάλεσε την φλεγμονή μπορεί να είναι απαραίτητη. Η εναλλαγή με ένα άλλο άθλημα που δεν έχει κρούσης με το έδαφος(κολύμβηση)θα βοηθήσει προκειμένου να διατηρηθεί η φυσική κατάσταση και η αερόβια ικανότητα.
  • Παγοθεραπεία: η χρήση πάγου 3-4 φορές την ημέρα για 15-20 λεπτά θα περιορίσει την φλεγμονή. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με ήπια μάλαξη στο πέλμα.
  • Διατάσεις: Η διατάσεις της πελματιαίας απονεύρωσης αλλά και των μυών οπίσθια της κνήμης είναι απαραίτητες και αποτελεσματικές στην μείωση του πόνου και την αποφύγει υποτροπής.
  • Κατασκευή ορθωτικών πελμάτων: Η ιδανική χρήση ορθωτικών πελμάτων μετά από την εξέταση του πελματογράφου μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η πίεση στην περιοχή και επομένως ο πόνος και η φλεγμονή
  • Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες
  • Χειρουργική θεραπεία

Κέντρο Θεραπείας Ποδιού
Διόσκουρων 31 (άνωθεν της Εθνικής Τράπεζας)
Τηλ. Επικοινωνίας:27310 23553 Κιν:6975101897