Είναι πολλές πια οι γυναίκες που αποφασίζουν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους μετά τα 40. Πολλές αλλάζουν δουλειά, άλλες προσπαθούν να αλλάξουν τη θέση τους στην οικογένεια, άλλες βρίσκουν νέες ασχολίες και δεν είναι λίγες που τα κάνουν όλα αυτά μαζί. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα 40 ηλικία ορόσημό για τις γυναίκες;

Μια πρώτη ανάγνωση θα έλεγε ότι η γυναίκα μετά τα 40 αναζητά τον εαυτό της, είναι μια περίοδος απολογισμού, αξιολόγησης αλλά και επαναδιαπραγμάτευσης. Για όσες έχουν παιδιά, η ηλικία των 40 για τη μητέρα συνήθως συμβαδίζει με το τέλος της περιόδου της πλήρους εξάρτησης των παιδιών, άλλοτε με την είσοδο των παιδιών στην εφηβεία. Γεγονός είναι ότι η μητέρα μπορεί να απομακρυνθεί από τη συνεχή φροντίδα τους. Ο χρόνος αυτός ανοίγει το «μάτι του παρατηρητή» για τη γυναίκα και δεν είναι καθόλου σπάνιο πια ο ρόλος που βλέπει να έχει στην οικογένεια να μην την ικανοποιεί, να μην ήταν αυτή που είχε ονειρευτεί. Η γυναίκα σε μια κρίσιμη και βιολογικά καμπή της ζωής της όπως είναι έτσι κι αλλιώς τα 40 για τον πρόσθετο λόγο ότι πλησιάζει στην λήξη της γόνιμης περιόδου της αλλά και υπό την επίδραση ορμονών, έρχεται να αμφισβητήσει τις επιλογές της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Αναρωτιέται αν διάλεξε τον σωστό σύζυγο, αν είναι καλή μητέρα αλλά κυρίως τι στερήθηκε για να κερδίσει όλα αυτά. Η προσπάθεια αλλαγής του ρόλου στην οικογένεια δεν είναι πάντα επιτυχής και αρκετά ζευγάρια χωρίζουν. Για πολλές γυναίκες αυτό μπορεί να σημαίνει ότι απλά στέκονται στα πόδια τους και βάζουν σε τάξη τη ζωή τους για άλλες όμως σημαίνει πως έρχονται στην επιφάνεια τα συμπτώματα της χρόνιας αυτοκαταπίεσης και των προβλημάτων.

Την ίδια ώρα πολλές γυναίκες στην ηλικία των 40 αφοσιώνονται στην καριέρα τους ή κι ακόμα αλλάζουν τελείως επάγγελμα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ώριμη συναισθηματικά περίοδο που η γυναίκα ξέρει ακριβώς τι θέλει. Έτσι μια αλλαγή στην επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να γεμίσει τη γυναίκα με δύναμη κι ενέργεια. Μπορεί να πετύχει πράγματα πολύ σημαντικά για εκείνη.

Στον αντίποδα η ηλικία των 40 είναι μια περίοδος επαναξιολόγησης της ζωής της γυναίκας και αυτό δεν μπορεί πάντα να επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Έτσι, τα νέα ενδιαφέροντα και τα χόμπι της μπορεί να επικαλύπτουν στην ουσία μια οδυνηρή συναισθηματική κατάσταση που ουσιαστικά εξουθενώνει την γυναίκα. Μια γυναίκα λοιπόν αν αποφασίσει ότι «κάτι λείπει από τη ζωή της» , ότι δεν είναι ευχαριστημένη από το γάμο της, είναι συνηθισμένο να βρει μια καινούρια ασχολία για να μην ασχολείται ή σκέφτεται τα προβλήματά της. Στην πραγματικότητα όμως με αυτόν τον τρόπο δίνει παράταση σε μια ήδη πολύ οδυνηρή και προβληματική κατάσταση αντί να την εξετάσει και να την επιλύσει.

Τις περισσότερες φορές ωστόσο, οι αλλαγές του τρόπου ζωής μιας γυναίκας μετά τα 40 όταν γίνονται συνειδητά και με θέληση δεν μπορούν παρά να έχουν καλά αποτελέσματα και να ευνοούν την καλή ψυχική υγεία.