ΣΠΑΡΤΗ. Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί και επίσημα το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη σύμφωνα με παρέμβαση του βουλευτή Σταύρου Αραχωβίτη.

Ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του Σχεδίου Νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και το άρθρο 33, με το οποίο καταργαργούνται οριστικά 37 νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης στη Σπάρτη που είχε ιδρυθεί τον Απρίλιο του 2019 με τον νόμο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε τα εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να ασκεί καταστροφική πολιτική και να αποδομεί βήμα - βήμα όλα τα κεκτημένα της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ στη Λακωνία. Το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης θα υποδεχόταν τους πρώτους του φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2020 και θα αποτελούσε τη βάση για την προσέλκυση επιπλέον πανεπιστημιακών τμημάτων. Επίσης και τα προγράμματα διετούς κύκλου σπουδών για αποφοίτους Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ενταγμένα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στα πρότυπα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η λειτουργία των οποίων είχε εξαγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης ανεστάλησαν από τη σημερινή κυβέρνηση. Με την κατάργησή τους αφαιρέθηκε οριστικά η προοπτική μετατροπής της Σπάρτης σε «πνεύμονα γνώσης» και ακαδημαϊκής δραστηριότητας, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει εκατοντάδες νέους φοιτητές, ερευνητές και επιστήμονες.
Πανεπιστημιακά τμήματα μοναδικά στην Ελλάδα δρομολογήθηκαν για τη Σπάρτη και καταργήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Όλα αυτά χτισμένα πάνω σε στέρεες βάσεις και στις πραγματικές δυνατότητες του Νομού και της πόλης.
Το άρθρο 50 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που δίνει πρόσβαση στο δημόσιο σε αποφοίτους κολεγίων ισότιμα με τους πτυχιούχους ΑΕΙ, παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ταυτόχρονα φανερώνει πως το βασικό μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι ούτε η αριστεία, ούτε η αξιοκρατία, αλλά η πελατεία. Η πελατεία των κολεγίων.
Η επένδυση στη γνώση είναι η απάντηση στην κρίση. Οι νέες και οι νέοι είναι η ελπίδα του τόπου μας, το μέλλον, το αύριο. Μαχόμαστε για τον εκσυγχρονισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λακωνία.
Υπόλογοι στους πολίτες της Σπάρτης και της Λακωνίας για τον εκπαιδευτικό μαρασμό και τη ματαίωση της προοπτικής αυτής, είναι τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και το Υπουργείο Παιδείας αλλά και όσοι ψήφισαν το σχετικό άρθρο.
Κύριοι της ΝΔ, οι άνθρωποι της Λακωνίας έχουν μάτια και βλέπουν. Βλέπουν ποιος δρα υπέρ του τόπου και ποιος εναντίον του. Βλέπουν ποιος τιμά και ποιος προδίδει την ψήφο τους».