Μετεγκατάσταση και φιλοξενία ανηλίκων στην Σερβία

Συνάντηση Κουμουτσάκου, Μιχαηλίδου και Πρέσβη της Σερβίας16-01-2020 10:54   

Καρπούς φαίνεται να απέδωσε η συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, αρμόδιου για τη διεθνή διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Πρέσβη της Σερβίας κ. Ντούσαν Σπάσογιεβιτς. Θέμα της συζήτησης είναι η πρόθεση της Σερβίας να αναλάβει την φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και όλες οι νόμιμες δράσεις που πρέπει να γίνουν για να υλοποιηθεί το εγχείρημα. Ακολουθεί το δελτίο τύπου από το γραφείου του κυρίου Κουμουτσάκου.

«Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η υλοποίηση της πρότασης της Σερβικής Κυβέρνησης για τη μετεγκατάσταση και φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων/μεταναστών που διαβιούν στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα, εξετάσθηκαν οι νομικές και διαδικαστικές παράμετροι του παραπάνω εγχειρήματος. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι όλες οι ενέργειες για τη μετεγκατάσταση θα εξασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, όπως προβλέπεται και στη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών θα ανταλλάξουν επισκέψεις και θα συμφωνήσουν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες. Από την πλευρά της Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα αναλάβει το συντονισμό για τον εντοπισμό των επιλέξιμων ανήλικων καθώς και για την προετοιμασία των κοινωνικών φακέλων που θα μοιραστούν με τις Σερβικές υπηρεσίες παιδικής προστασίας προκειμένου να μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υποστήριξη αυτών των παιδιών και μετά τη μετακίνησή τους από την Ελλάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα συνδράμουν επίσης για την ορθή υλοποίηση της παραπάνω δράσης.

Η σύναψη της συμφωνίας με τη Σερβία έρχεται σε συνέχεια των διεθνών επαφών που έχει πραγματοποιήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός προωθώντας σειρά αντίστοιχων συμφωνιών με σκοπό να μοιραστεί το δυσανάλογα μεγάλο προσφυγικό και μεταναστευτικό βάρος που σηκώνει η Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος «Η συμμετοχή της Σερβίας – χώρας που δεν ανήκει ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση - στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανήλικων, αποτελεί αφετηρία ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών χωρών  για αντίστοιχες δεσμεύσεις.

Η Σερβία είναι μια παραδοσιακή σύμμαχος της Ελλάδος και η συνδρομή της έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας. Την ευχαριστούμε για την άμεση και θετική απόκρισή της στο αίτημά μας, σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καλείται να αποδειχθεί στην πράξη». 

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δόμνα Μιχαηλίδου σε δήλωσή της ανέφερε: «Η συνάντηση με τον Σέρβο Πρέσβη, με θέμα την φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών στην Σερβία επιβεβαιώνει την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία και σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για το αποτέλεσμά της, καθώς με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Κουμουτσάκο και τον Πρέσβη κ. Dušan Spasojević, ορίσαμε τα βήματα για την επίτευξη του στόχου των συνομιλιών μας. Βασική επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι με κάθε τρόπο να διασφαλίζεται το βέλτιστο συμφέρον και οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης των παιδιών».

 Μετά τη συνάντηση, ο Πρέσβης της Σερβίας κ. Ντούσαν Σπάσογιεβιτς δήλωσε: «Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργο Κουμουτσάκο και την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, εξετάσαμε σήμερα συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας που έλαβε χώρα στις 11 Δεκεμβρίου κατά την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας, μεταξύ του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για την  υποδοχή ενός αριθμού ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών. Ως αξιόπιστος σύμμαχος, η Σερβία βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα, έτοιμη να μοιραστεί το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης και να βοηθήσει τον στρατηγικό εταίρο της με τη φροντίδα ορισμένων παιδιών μεταναστών.

Ως δύο χώρες που μοιράζονται τις ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, είμαι πεπεισμένος ότι εργαζόμενοι από κοινού μπορούμε να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά μια ευκαιρία για μία φυσιολογική ζωή».

Ετικέτες: Γιώργος Κουμουτσάκος Δόμνα Μιχαληλίδου Μετανάστες
 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ