Και τα δύο ροφήματα έχουν τα οφέλη τους, οπότε αν πιστεύετε ότι πρέπει να μειώσετε τον καφέ, δεν χρειάζεται να βιαστείτε.

Τα δόντια σας θα γίνουν πιο λευκά
Ο καφές είναι υπεύθυνος για τα κίτρινα δόντια, οπότε η μετάβαση στο τσάι θα μπορούσε να κάνει το χαμόγελό σας πιο φωτεινό, ειδικά αν πίνετε λευκό ή πράσινο τσάι. "Τα δόντια σας δεν θα έχουν σίγουρα τόσους λεκέδες, κάτι που δύσκολα περνάει από το μυαλό κάποιου", λέει η Sonya Angelone, RDN, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο.

Θα μπορούσατε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας
Ο καφές φίλτρου απομακρύνει τις ενώσεις που ονομάζονται καφεστόλη και καχεόλη, αλλά ο αδιάλυτος καφές, όπως ο γαλλικός καφές ή ο εσπρέσο, τις διατηρεί. Γιατί όμως αυτό να σας ενδιαφέρει; Αυτές οι ενώσεις μπορεί να αυξήσουν την LDL ("κακή") χοληστερόλη, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. "Πολλοί άνθρωποι πίνουν αφιλτράριστο καφέ επειδή δεν σκέφτονται ότι ο εσπρέσο είναι αδιάλυτος", λέει η Angelone. Προτιμήστε το τσάι, και η χοληστερόλη σας μπορεί να βελτιωθεί.

Μπορεί να έχετε πονοκεφάλους
Ανάλογα με το πόσο ευαίσθητος είναι ο οργανισμός σας στις αλλαγές και πόση καφεΐνη συνηθίζετε να παίρνετε, μπορεί να βιώσετε συμπτώματα στέρησης στη μετάβαση από τον καφέ στο τσάι. Αφού ο οργανισμός σας συνηθίσει την αλλαγή, όμως, αυτά τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν.

Η καούρα σας μπορεί να βελτιωθεί
Ο καφές μπορεί να χαλαρώσει τη ζώνη μυών μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου. Όταν ανοίξει αυτός ο χώρος, το οξύ του στομάχου μπορεί να εκτοξευθεί και να έχετε παλινδρόμηση. "Ίσως να αισθάνεστε καλύτερα με το τσάι, ακόμα και αν έχει μικρή ποσότητα καφεΐνης", λέει η Angelone. "Υπάρχει κάτι στον καφέ, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι. Για μερικούς ανθρώπους που τείνουν να έχουν καούρα, ο καφές θα μπορούσε να τη χειροτερέψει.

Πιθανότατα θα κοιμάστε καλύτερα
Ο καφές έχει περισσότερη καφεΐνη από ό,τι το τσάι. Αν μεταβείτε από τον καφέ στο τσάι, θα διαπιστώσετε ότι κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα.

Θα αισθάνεστε λιγότερη ένταση
Εάν καταναλώνετε τακτικά περισσότερα από τρία ή τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ο οργανισμός μπαίνει σε φάση υπερδιέγερσης. Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων καφέ μπορεί να σας προκαλέσει ευερεθιστότητα, ειδικά εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, λέει η Angelone. Επειδή υπάρχει λιγότερη καφεΐνη ανά φλιτζάνι τσαγιού, είναι λιγότερο πιθανό να νιώσετε ευερέθιστος.

Μπορεί να μη μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Μια επισκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2014 στο Diabetes Care έδειξε ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει γιατί. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο καφές αυξάνει τις πρωτεΐνες που μεταφέρουν ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, ενώ άλλοι λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο καφές αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Θα μπορούσατε να αποφύγετε μυϊκές κράμπες
Οι μεγάλες ποσότητες καφέ στο σύστημά σας θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον οργανισμό σας από το να απορροφήσει το μαγνήσιο, ακόμα και αν ο καφές περιέχει μικρές ποσότητες του μετάλλου. "Εάν πίνετε πολύ καφέ και δεν παίρνετε αρκετό μαγνήσιο - που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν –θα έχετε μυϊκές κράμπες και προβλήματα στον ύπνο, που μπορεί να προέρχονται από την καφεΐνη ή από την έλλειψη μαγνησίου", λέει η Angelone. Ορισμένα φάρμακα, όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα μαγνησίου, οπότε ο συνδυασμός τους με τον καφέ μπορεί να μειώσει και άλλο τα επίπεδα.

Η διάθεσή σας μπορεί να αλλάξει
Οι μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό Nutrients, έδειξαν ότι ο καφές μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Με τη μετάβαση στο τσάι ίσως και να να χάσετε αυτά τα οφέλη.

Θα μπορούσατε να αλλάξετε τις ευεργετικές επιπτώσεις όσον αφορά τον καρκίνο
Μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μίας που δημοσιεύθηκε το 2016 στην Επιδημιολογία του Καρκίνου, Biomarkers & Prevention, έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ενώ το τσάι έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ήπατος, πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μίας που δημοσιεύθηκε το 2019 στη Διεθνή Εφημερίδα του Καρκίνου, διαπίστωσαν ότι το πόσιμο ζεστό τσάι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου. Και όταν λέμε καυτό τσάι, εννοούμε βραστό, και αυτό ισχύει για όλα τα ροφήματα που έχουν τόσο υψηλή θερμοκρασία.