ΠΕΤΡΙΝΑ. Μια τιμή στα 2,50 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας εξασφάλισε για τους παραγωγούς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας Λακωνίας, τη στιγμή που η τιμή έχει κατρακυλήσει ακόμα και στην περιοχή αυτή, πολύ πιο κάτω.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού, που εφαρμόζει το σύστημα των δημοπρασιών επιτυγχάνοντας υψηλότερες τιμές από τις εκάστοτε τρέχουσες, τόσο στο ελαιόλαδο, όσο και στις ελιές Καλαμών κ. Παναγιώτης Πουλάκος «ενημερώσαμε τους παραγωγούς με διάφορους τρόπους ώστε να δηλώσουν στον Συνεταιρισμό αν θα μας φέρουν ελαιόλαδο τις προηγούμενες ημέρες. Οι δηλώσεις εκ μέρους των παραγωγών τελειώνουν σήμερα. Δεν μιλάμε για δημοπρασία αλλά για μια τιμή που εξασφαλίσαμε εμείς ως Οργάνωση. Στην υπόλοιπη Λακωνία όπως γνωρίζετε οι τιμές έχουν φτάσει και σε χαμηλότερα επίπεδα. Τα ελαιόλαδά μας εδώ είναι οξύτητας κάτω από 0,3».

Το μάζεμα της ελιάς συνεχίζεται αυτές τις ημέρες στο νομό Λακωνίας με γρήγορους ρυθμούς, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Πουλάκος, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις Καλαμών. Όσον αφορά στις ελιές ο Συνεταιρισμός έχει συγκεντρώσει περί τους 50 τόνους διαλογισμένο καρπό. Αυτή την ποσότητα θα την βγάλει σε δημοπρασία το επόμενο διάστημα.

Αυτή θα είναι η δεύτερη δημοπρασία φέτος. Στην πρώτη δημοπροσία οι τιμές ήταν πολύ πάνω από τις τρέχουσες τότε της αγοράς, ενώ είχαν καταθέσει προσφορές τρεις εταιρείες.

Αυτή την περίοδο, όπως μας είπε ο κ. Πουλάκος, επειδή ο καρπός στην Καλαμών έχει ζαρώσει και στη Λακωνία από το κρύο, οι παραγωγοί πάνε τον καρπό που μαζεύεται κυρίως για ελαιοποίηση.